Volledig scherm
© Eveline van Elk

Minister: maximum snelheid op A50 bij Ewijk en Wijchen blijft op 130 km/u

WIJCHEN - De maximumsnelheid op de A50 tussen de knooppunten Ewijk en Paalgraven - bij Oss - wordt niet teruggebracht van 130 naar 100 kilometer per uur. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gaat niet in op een verzoek van de gemeenten Wijchen, Beuningen en Oss om het verkeer overdag langzamer te laten rijden.

Volgens de minister zijn er op het tracé geen bijzondere omstandigheden die aanleiding geven tot een verlaging. Ook voldoet de luchtkwaliteit langs snelwegen, en dus ook op de A50, de afgelopen jaren aan steeds strengere milieunormen, aldus de minister. Die stelt ook formeel dat geluidsnormen langs rijkswegen steeds worden gemeten, en dat bij overschrijdingen wordt ingegrepen.

Veiligheid

De gemeenten wezen de minister er afgelopen voorjaar in een brief op dat ook de doorstroming en de veiligheid van het verkeer gebaat is bij de gevraagde verlaging van de snelheidslimiet. Als antwoord verwijst ze naar het zogenoemde Mirt-onderzoek dat nu gaande is. Met dat uitgebreide onderzoek naar de fileproblematiek op het tracé wordt gekeken naar oplossingen voor de korte, middellange en lange termijn. 

De Wijchense wethouder Paul Loermans, initiatiefnemer van de brief, noemt de Haagse reactie ‘teleurstellend, maar niet onverwacht’. Hij spreekt van een ‘politiek’ besluit: ,,Minder hard rijden is veiliger en helpt tegen fijnstof en geluidsoverlast. Het is de goedkoopste manier om iets positiefs voor het milieu te doen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal