Volledig scherm
Tegenstanders van het zonnepark eerder dit jaar in de buurt van de beoogde bouwlocatie langs de A50. © Eveline van Elk

‘Muur’ van 5 meter hoog om zonnepark van elf hectare in Hernen

HERNEN - Een aarden wal van 3,5 meter hoog, met daar bovenop een haag van 1 tot 1,5 meter, onttrekt het te bouwen zonnepark in Hernen aan het zicht van omwonenden en voorbijgangers.

De ‘muur’ van honderden meters lang komt langs de Woezikse Leijgraaf, die de zuidgrens vormt van het beoogde zonneveld van elf hectare.

Bouwer Zonel wilde eerst een wal van ‘slechts’ anderhalve meter hoog neerleggen, maar past de plannen na bezwaren van - en overleg met - buurtbewoners aan. Een aantal van hen staakt de strijd tegen de panelen.

Bezwaren

Donderdagavond schaarde de Wijchense politiek zich achter het voornemen om een zogenoemde omgevingsvergunning voor het park af te geven. Eerder dit jaar zei de raad ook al ‘ja, mits’ tegen het project: de politici wilden wel eerst afwachten of er veel bezwaren zouden binnenkomen.

28 stuks kwamen er, waarvan de meeste over het aanzien van de ruim 54.000 panelen in het landschap. Ook is er vrees voor de reflectie van zonlicht en de koplampen van auto's op de naastgelegen snelweg A50. Ook zou het geluid van die weg via de panelen versterkt kunnen worden.

Diverse onderzoeken laten zien dat er van schitteringen en meer geluid geen sprake zal zijn. Met het ophogen van de wal worden de panelen onzichtbaar, zeggen Zonel en gemeente.

Een opgehoogd stuk land aan de westkant van het nu nog agrarische perceel wordt daarvoor ook twee meter afgegraven. Langs de snelweg en aan de noordkant van het veld komt groen.

Verdeeld

Hernenaren zijn verdeeld over het plan. Een protestgroep die zich begin dit jaar vormde, is inmiddels ook geen eenheid meer. Twee bewoners die zicht hebben op het veld, geven de strijd op. ,,Het is niet dat ik nu opeens vóór ben”, zegt Rob Arts. 

,,Ik vind het nog  steeds zonde dat het juist dáár komt. Maar we hebben met de leefbaarheidsgroep en Zonel veldonderzoek gedaan en het plan is aangepast. Als het er dan toch moet komen, dan kan het onder deze condities. Het risico bestaat dat, als je bij de Raad van State uitkomt, de voorwaarden weer verslechteren.”

Litteken

Actiegroeplid Toine Cruijsen blijft tegenstander van het project. ,,Het is alvast fijn dat de wal hoger wordt”, zegt hij.

,,Maar ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat je straks niks ziet, of dat er geen geluid komt. Er komt iets industrieels op waardevolle landbouwgrond, en dan ook nog in  een dorp dat met de snelweg al een litteken draagt.”

Zonel hoopt dat het zonnepark eind volgend jaar operationeel is. Het bedrijf claimt dat het dan genoeg stroom levert voor ruim 3.150 huishoudens.

Maas en Waal