‘Na de crisis wordt de horeca weer zoals hij was’

Duco van Lent is mede-eigenaar van restaurant Zaal 4 in Wijchen. Hij vreest niet voor zijn zaak. 'Het heeft geen zin om te lopen malen.'

,,Het wordt een beetje saai allemaal. We hebben met vijf horecabedrijven samen een bezorgdienst. Daar ben ik twee dagen in de week druk mee. Verder heb ik de afgelopen weken veel geklust in de zaak.

,,Twee à drie weken hou je het op die manier wel uit, maar daarna? Ik ben een heel positief iemand. Mijn gemoedstoestand lijdt er niet echt onder. Maar er is weinig aan. Normaal ben ik op zondag graag met vrienden. Dan pakken we een terrasje of zo. Maar dat kan nu ook niet.

,,Als alles achter de rug is, denk ik dat er wel een uitbarsting komt van mensen die weer naar buiten willen. Hopelijk gaan ze dan ook naar de horeca. Hoe dat zal gaan kan ik niet voorspellen. Er zal een economische crisis komen en horeca is vaak het eerste waar mensen op bezuinigen. Aan de andere kant: de salarissen van de mensen lopen door maar ze geven niets uit. Mensen gaan niet uit, ze kopen geen kleren, ze potten het allemaal op. Dus hopelijk hebben ze straks wel iets om uit te geven.

,,Ik denk niet dat de bezorgdienst blijft bestaan na de coronacrisis. Het zet voor mij geen zoden aan de dijk. En het is toch ook veel leuker om in een restaurant te gaan eten dan om het thuisbezorgd te krijgen? Ik denk dat de horeca gewoon weer wordt zoals hij voor de crisis was.

,,De afgelopen weken hadden we de eerste zonnestralen. Normaal zijn dat voor ons gouden tijden. En nu dus niet. We missen niet alleen de omzet, maar ook de gezelligheid, de beleving, het samen zijn.

,,Ik ben zelf niet bang om corona te krijgen. En om de zaak maak ik me ook geen zorgen. We hebben in vier jaar een goede zaak opgebouwd, het zat voor de crisis bijna altijd vol. En ik kan er wel over gaan malen, maar dat heeft geen enkele zin. Ik heb dit niet in de hand. En ik kan mezelf ook niets verwijten. Mocht het misgaan, dan kan ik met een opgeheven hoofd over straat.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal