Volledig scherm
© Bert Beelen

Na natte wadi's ook putten aangepakt in Huurlingsedam

WIJCHEN - Niet alleen de wadi's in de Wijchense wijk Huurlingsedam worden schoongemaakt en verdiept voor een betere waterafvoer, ook een aantal putten wordt aangepakt.

Dat laatste gebeurt in ieder geval voor de zomer, zegt woordvoerder René Detmers van Vof Huurlingsedam, de projectontwikkelaar. Bij een teveel aan hemelwater overstromen de putten. Dat is niet vreemd. Wel dat het water vervolgens niet over de trottoirs richting wadi's stroomt, maar de andere kant op: de voortuinen in.

Voortuinen

Uiteindelijk moeten er volgens Detmers twaalf putten anders worden geplaatst. Bewoners van de wijk zeggen dat ook de bestrating soms de verkeerde kant op helt waardoor het water de tuinen in loopt. Detmers zegt deze klachten niet te kennen.

De gemeente Wijchen herstelt nu de wadi's (kuilen en geulen). Buurtbewoners geven aan dat het waterprobleem voor een deel aan overstromende wadi's ligt. Het water trekt niet snel genoeg de kleibodem in. Dat water vormt plassen op straat en komt terecht in voor- en achtertuinen en steegjes.  

Achtertuin

Naast voortuinen staan ook achtertuinen vaak vol water. Maar voor de oplossing van dat probleem zijn volgens de vof bewoners zelf verantwoordelijk. 

Rutger Vloet van de leefbaarheidsgroep (lbg) Huurlingsedam is blij dat er wat aan het probleem wordt gedaan, maar blijft kritisch. De lbg vindt dat de gemeente ook een verantwoordelijkheid heeft voor de achtertuinen. 

Maas en Waal