Volledig scherm
Komt er nu echt vaart in windmolens te Wijchen?

Nog veel potentiële hobbels voor windmolens in Wijchen

WIJCHEN - Wind in Wijchen mag ‘door naar de volgende fase’ om drie turbines tussen Bijsterhuizen en de Schoenaker te bouwen. Wat houdt dat in en wat houdt de bouw mogelijk nog tegen? Vier vragen, vier antwoorden.

1. Wat is de status van het project, dat het van B en W nu door kan naar de ontwerp- en bouwfase?
Dat klinkt alsof de kogel door de kerk is, maar dat is veel te kort door de bocht. Het betekent dat het voor de initiatiefnemers nu zinvol wordt om tekeningen te maken, met directe buren te gaan praten over compensatie en om Wijchenaren warm te krijgen financieel mee te doen door een aandeel in de windmolens te nemen.

2. Er is ook interesse bij andere ondernemers om langs de A50 nabij Knooppunt Bankhoef eveneens windmolens te bouwen. Waar wachten zij nog op? 
Op het oordeel van de Wijchense politiek over de zogenaamde Gedragscode: een complex, vertragend werkend eisenpakket van de gemeente als een soort vooronderzoek. Wind in Wijchen heeft al een stukje doorlopen, maar anderen wachten liever enkele maanden af: dan zal de politiek laten weten of die Gedragscode nuttig is geweest. Mogelijk gaat die code overboord en kunnen ze ook snel aan de slag met de A50-locaties. 

3. Aan het afschaffen van die Gedragscode heeft Wind in Wijchen dus niks meer?
Ja, zeker wel. Zo is er een eis dat minstens twee op de drie huishoudens in een straal van 1 kilometer rond de beoogde windmolens met de plannen moet instemmen. Dat betekent voor de locatie Bijsterhuizen/Schoenaker 16 van de 24 woningeigenaren. Stel dat er 15 instemmen: dan zou Wind in Wijchen formeel niet aan die specifiek Wijchense eis voldoen. De Gedragscode is dan een hindernis die vastzit op mogelijk één persoon. Zeer twijfelachtig of dat een argument is om te zeggen dat ‘het draagvlak in Wijchen onvoldoende is’. 

4. Wat zijn nog meer valkuilen voor het windmolenplan?
Ten eerste de gemeenteraad: B en W kunnen nu wel instemmen met de plannen, de volksvertegenwoordigers kunnen een andere mening hebben en bijvoorbeeld het benodigde bestemmingsplan niet goedkeuren. Dan zijn er ook nog juridische procedures: tegen zo'n beetje elk windmolenplan in Nederland is wel door iemand bezwaar ingediend en moet de Raad van State oordelen. Wind in Wijchen zegt ook eerlijk dat het verbazingwekkend zou zijn als dit voorstel níet naar ’s lands hoogste bestuursrechter hoeft. Als laatste is er nog de financiering: windmolens kosten miljoenen en een deel moet via aandelen bekostigd worden. Dat lijkt overigens niet het grootste struikelblok: voor de vier windmolens langs de A15 op de grens van Nijmegen-Noord en Elst bleken veel burgers bereid mee te betalen. Het rendement is immers zo’n 10 procent en het duurzaam meedenken en -doen wordt steeds populairder. Zeker als je iets verder dan die ene kilometer van ‘jouw Wijchense windmolens’ afwoont. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal