Volledig scherm
Maquette van het nieuwbouwplan voor La Verna. Het nieuwe gebouw met de T-vorm staat rechts. Links is het bestaande appartementengebouw Rivo Torto zichtbaar. Onder loopt de Leemweg. © Eigen foto.

Omstreden bouwplan Alverna geschrapt: La Verna wijkt voor compleet nieuw zorggebouw

ALVERNA - Verpleeg- en verzorgingshuis La Verna in Alverna maakt plaats voor een groot modern gebouw met 90 zorgappartementen. Een omstreden plan voor nieuwbouw langs de Leemweg is daarmee van de baan.

Het plan van 18 miljoen euro wordt volgende week aan omwonenden gepresenteerd. Zorgorganisatie LuciVer en Talis, de eigenaar van het vastgoed, zien daarin ook af van het verhogen van het appartementengebouw Portiuncula, een paar honderd meter verderop aan de Graafseweg. Dat plan stuitte een kleine drie jaar geleden al op weerstand in de Wijchense politiek. Het gebouw zou met de ingreep namelijk zes lagen krijgen, terwijl politici hechten aan de ongeschreven regel dat in Wijchen vijf het absolute maximum is.

Stenig

Ook het oorspronkelijke idee van een ‘nieuw La Verna’ van vier bouwlagen pal aan de Leemweg viel slecht bij omwonenden en de gemeente. Te stenig en te dicht bij woningen in de buurt, was de kritiek. Het oude gebouw La Verna zou in de plannen behouden blijven en een nieuwe functie krijgen.

LuciVer en Talis achtten het plan destijds als het enige financieel haalbare en drongen bij de gemeente Wijchen lang op uitvoering aan. La Verna is namelijk absoluut niet meer geschikt voor moderne zorg, die ook steeds intensiever is geworden. Het wordt in de zomer te warm, het sanitair is verouderd, en de appartementen zijn donker en klein. LuciVer dreigde zelfs met vertrek uit Alverna als de gemeente de bouweisen niet aanpaste of met geld over de brug zou komen.

Driestroom

De gemeente Wijchen geeft nu een ‘projectsubsidie’ van 150.000 euro. Om de continuïteit van de zorg in Wijchen te waarborgen en de ‘mooie ruimtelijke oplossing’ die nu is gevonden mogelijk te maken, zegt verantwoordelijk wethouder Geert Gerrits. Belangrijker is het aanhaken van zorgorganisatie Driestroom. Die gaat in de nieuwbouw 20 appartementen huren voor ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking, die nu nog in een woongroep wonen.

Het nieuwe gebouw krijgt de vorm van een ‘T’ en heeft twee vleugels met drie, en eentje met vier bouwlagen. Door het platte dak is het lager dan het huidige zorggebouw. Talis en Luciver hopen volgend jaar al te beginnen met de bouw. De eerste vleugels met 60 appartementen worden daarbij achter het huidige La Verna gebouwd. Wanneer de huidige bewoners die hebben betrokken, gaat het oude gebouw tegen de vlakte en kan worden begonnen met de bouw van de wat hogere ‘poot’ van de T.

Slaapkamer

De vaak dementerende bewoners krijgen in het nieuwe gebouw de beschikking over een appartement van 42 vierkante meter, met een woonkamer, een aparte slaapkamer en een badkamer met toilet. Tien appartementen vormen steeds een woongroep met, onder meer, een gezamenlijke woonkamer en een balkon.

Twaalf dementerende cliënten van LuciVer die nu nog in Portiuncula wonen, verhuizen naar de nieuwbouw. Talis komt na de zomer ook met een plan om appartementengebouw Rivo Torto op te knappen. Dat appartementengebouw voor senioren staat langs de Graafseweg op hetzelfde terrein als La Verna en stamt uit de jaren tachtig.

Volledig scherm
Portiuncula aan de Graafseweg wordt niet met twee verdiepingen verhoogd. © foto dg
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal