Opnieuw grote natuurbrand: deel Overasseltse en Hatertse Vennen brandt af

update/video'sWIJCHEN - Door een grote natuurbrand is in de nacht van zondag op maandag een deel van de Overasseltse en Hatertse Vennen tussen Nijmegen en Wijchen afgebrand. Het gaat om een gebied van ongeveer 100 bij 100 meter, liet de brandweer 's nachts weten. 

Volledig scherm
Bezoekers bekijken een dag na de brand de brandplek die is ontstaan. © DG

De brand ontstond bij het Talingenven, dat deel uitmaakt van de gele wandelroute. Die route is populair bij wandelaars. Diverse brandweervoertuigen van verschillende kazernes rukten met spoed uit om het vuur, dat rond 00.30 uur ontstond, te blussen. Het was voor de brandweerlieden lastig het vuur te bereiken. Het duurde ongeveer anderhalf uur voor zij de brand onder controle hadden. Hoe het vuur precies kon ontstaan, is onduidelijk. 

Een dag later lijkt de schade die is ontstaan mee te vallen. Volgens boswachter Tom van Uden is het gebied op het moment erg droog. ,,Daardoor breidt het vuur zich snel uit. Vorig jaar was er ook al een heidebrandje. Maar de natuur zal zich vanzelf weer herstellen. Dat duurt wel een tijdje. Over een paar jaar is die heide weer zoals het oorspronkelijk was.” 

Lees verder onder de foto. 

Volledig scherm
© Persbureau Heitink

Waakzaam

Door de droogte dit paasweekend is de brandweer extra waakzaam op branden in de natuur. De brand van zondagnacht is de zoveelste natuurbrand die dit weekend ontstond in de regio. Zo ontstond er zondag en vrijdag een bosbrand in Boxmeer en was er zaterdagavond laat een grote brand in een Arnhems bosgebied. Eerder zaterdag stuitte een voorbijganger op een brand in het bos in Heelsum. In Winterswijk ontstond een veenbrand langs het spoor, waardoor het treinverkeer vertraging opliep. Ook langs de spoorlijn bij Ede en Bennekom ontstonden brandhaarden, die voor fikse vertraging zorgden. Zaterdagochtend ontstond er al een heidebrand in Arnhem.

In het Land van Cuijk ontstonden zaterdag, behalve de branden in Boxmeer, ook op andere plekken diverse natuurbranden. Die ontstonden in Maashees, Sambeek en Sint Agatha. Sinds vrijdag geldt ook voor het Land van Cuijk als een van de laatste gebieden in Brabant een verhoogd risico op bos- en bermbranden als gevolg van de aanhoudende droogte.

Volledig scherm
De brandweer heeft het vuur geblust in de Overasseltse en Hatertse Vennen. © Persbureau Heitink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal