Aan de zijde van het Europaplein komt in het oude gemeentekantoor van Wijchen een expositieruimte.
Volledig scherm
Aan de zijde van het Europaplein komt in het oude gemeentekantoor van Wijchen een expositieruimte. © Paul Rapp

Oud gemeentekantoor Wijchen wordt kunstcentrum

WIJCHEN - Een deel van het voormalige gemeentekantoor van Wijchen wordt ingericht als tijdelijke expositieruimte en kunstcentrum. Kunstkring Wijchen, een samenwerkingsverband van kunstenaars en kunstliefhebbers, gaat het centrum aan het Europaplein beheren en er activiteiten houden.

De kunstminnaars rekenen erop het gebouw in elk geval tot februari volgend jaar te kunnen gebruiken. Het staat op de nominatie te worden gesloopt. Momenteel dingen vijf bouwbedrijven mee naar de mogelijkheid om het gebied van en rond het kantoor een nieuwe invulling te geven.

Kinderen

De tijdelijke expositieruimte zal vooral worden gebruikt voor tentoonstellingen van Wijchense kunstenaars. Ook wil Kunstkring er workshops houden en schoolkinderen in contact brengen met kunst. ,,Een precieze invulling is er nog niet”, zegt voorzitter Wilma Willems. ,,Het moet in elk geval een plek worden waar we kunst in Wijchen op een laagdrempelige manier een gezicht kunnen geven.”

De ingang van de ruimte van ongeveer 100 vierkante meter ligt tegenover de oude publieksingang van het gemeentekantoor. ,,Het is aan de kant van de Albert Heijn, echt een plek waar veel mensen langslopen.”

KunstPost

Inmiddels zijn vrijwilligers met verfrollers en oude publicatieborden begonnen met het gebruiksklaar maken van de beschikbare ruimte. Een vaste eigen plek werd de afgelopen jaren node gemist door Kunstkring Wijchen. Tot vier jaar geleden was die er wel in de vorm van KunstPost Wijchen, eerst in het oude postkantoor en later in een pand aan de Herenstraat. Nadat initiatiefnemer Connie de Graaf daarmee stopte, richtten vrijwilligers Kunstkring op om de Wijchense kunst te promoten en initiatieven als de jaarlijkse Atelierroute te behouden.

De verwachting is dat de eerste publieksactiviteiten in de nieuwe expositieruimte over enkele weken starten. Hoe vaak het centrum open zal zijn, is nog onduidelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal