Volledig scherm
Artist impression - van de hand van architect Pieter Oosterhout - van de beoogde nieuwbouw. Links het kantoor van Bijmans Assurantiën. © DG

Plan voor particulier wooncomplex jong-gehandicapten aan Kasteellaan in Wijchen

WIJCHEN - Er zijn vergevorderde plannen voor de bouw van een woon-zorgcomplex aan de Kasteellaan in Wijchen. Twaalf jongvolwassen verstandelijk en/of lichamelijk beperkten komen er te wonen. 

Quote

We willen onze kinderen midden in de samenle­ving houden. Dan is de Kasteel­laan perfect, met een veilige looproute naar het centrum.

Initiatiefnemers WoonDroom

Het initiatief komt van de ouders van deze jong-gehandicapten. Zij willen graag dat de groep in het centrum van Wijchen bij elkaar kan wonen. ,,Zes van onze kinderen kennen elkaar al vele jaren, via de Maartensschool en De Kom in Druten", zegt Elstenaar Gert Klein Kranenberg, voorzitter van de stichting Woondroom. Later sloten zich de ouders van nog vier kinderen aan. ,,Het is mooi om te zien dat ze zo goed en fijn met elkaar kunnen opschieten." 

Volledig scherm
Drie van de initiatiefnemers van WoonDroom: Han Arts van der Zanden (links), Colette Evers en Gert Klein Kranenberg. © DG

Hun kinderen zijn inmiddels allemaal tussen de 18 en 24 jaar; en wonen nog thuis. ,,Al een paar jaar zeggen we 'mooi als ze in een kleinschalig complex bij elkaar kunnen blijven'. Drie jaar geleden hebben we ook echte plannen voor gemaakt", vult Colette Evers uit Alverna aan. En omdat de helft bij Brownies en Downies werkt, is gezocht naar een locatie in of rond het centrum van Wijchen. ,,Want we willen ze midden in de samenleving laten. En dan is de Kasteellaan perfect, met een veilige looproute naar het centrum." Er zal de klok rond professionele zorgbegeleiding in het complex zijn. 

Want daar heeft de stichting het oog laten vallen op een te koop staande boerderij, pal naast het grote kantoor van Bijmans. Er is een optie tot koop; in het najaar moet duidelijk zijn of de plannen door kunnen gaan. 

Het perceel heeft een beperking: het is smal en lang, ongeveer 22 bij 100 meter. Een eerste bouwvoorstel werd enkele maanden geleden dan ook kritisch door de Wijchense welstandscommmissie beoordeeld. Vooral omdat achter op het perceel - met diverse achtertuinen als buren - het woongedeelte over twee verdiepingen zou komen. Die schetsen zijn inmiddels aangepast: het woongedeelte komt nu over drie bouwlagen aan de straatzijde, erachter komt louter op de begane grond een gebouw voor de dagbesteding. Daarmee komt het idee om enkele commerciële appartementen erbij te bouwen te vervallen. Iets dat veel meer 'ruimte en lucht' op het perceel geeft.

Financiële bronnen aanboren

Volledig scherm
De voormalige boerderij zal worden gesloopt om plaats te maken voor WoonDroom. © DG

Het vervallen van die commerciële appartementen slaat wel een gat in de begroting van de stichting WoonDroom. In totaal gaat het om een investering van zo'n 3 miljoen euro. Er zijn vergevorderde gesprekken met woningcorporatie Talis, waarbij zij het woonpaviljoen willen financieren; maar ook andere private investeerders zijn welkom. ,,Voor het dagbestedingsgebouw moeten we echter zelf bronnen aanboren", zegt Han Arts van der Zanden als derde bestuurslid. ,,Dat wordt de grootste uitdaging. We hopen bedrijven in de omgeving enthousiast te krijgen om aandelen hierin te nemen." Die dagbesteding zal ook door derden gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld door bejaarden uit de buurt, om de exploitatie aantrekkelijker te maken. 

De nieuwbouw zal duurzaam en aardgasloos worden. Volgens de stichting loopt de gemeente bij monde van wethouder Geert Gerrits zeker warm voor het idee. Tijdens een informatiesessie zijn maandagavond direct omwonenden bijgepraat. De stichting is ook bij andere private woongroepen op bezoek geweest om ervaringen op te doen. ,,Het wordt een hele klus, maar ook met vertrouwen dat er iets heel moois voor onze kinderen kan komen." 

Volledig scherm
Artist impression van de beoogde nieuwbouw aan de Kasteellaan in Wijchen © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal