Politie vindt niets verdachts op recreatiepark Wighenerhorst, gemeente controleert alle bewoners en probeert illegale bewoning in beeld te brengen

VIDEO/UPDATEWIJCHEN - De gemeente Wijchen en politie hielden donderdag vandaag een controle in het Wijchense recreatiepark Wighenerhorst. Iedereen die het park opging, werd uitgebreid gecontroleerd. Ook bezochten medewerkers van de gemeente de woningen. De politie vond geen verdachte zaken in het park. 

Bij de slagboom werd in opgestelde tenten iedereen bevraagd over zaken als woonplaats, werk, nationaliteit en of ze in de gemeente Wijchen staan ingeschreven. Later op de dag gingen de controleurs ook het park op om de situatie huisje voor huisje te bekijken. De actie duurde de hele  dag.

‘Doel van de actie was een beeld te krijgen van het gebruik van de recreatiewoningen op De Wighenerhorst', meldde de gemeente aan het eind van de middag in een persbericht. ‘We hebben gezien dat minstens de helft van de recreatieverblijven op het park permanent bewoond worden. Na vandaag hebben we een beter beeld van wie er op het recreatiepark verblijft. De komende weken bekijken we of de bewoning legaal of illegaal is. Als mensen illegaal op De Wighenerhorst wonen, dan starten wij een vervolgtraject. We hebben ook gezien dat er arbeidsmigranten op De Wighenerhorst zijn. Hoeveel dit er zijn, is  nu nog niet bekend. De politie heeft geen bijzonderheden gevonden op het recreatiepark.’

Volledig scherm
Automobilisten worden gecontroleerd. © DG

Wijchen wil erachter komen wie er wonen en waarvoor de huizen gebruikt worden. Indien nodig wordt er ook opgetreden tegen ongewenste situaties, zoals woonsituaties die strijdig zijn met het bestemmingsplan, zorgmijders en andere misstanden. De gemeente Wijchen wil namelijk dat Wighenerhorst gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is: recreëren. Het Ariadneproject van de provincie Gelderland ondersteunde de actie. Dat project richt zich op het tegengaan van misstanden en ‘ondermijnende criminaliteit’ op vakantieparken.

Gemoedelijk

De sfeer tijdens de actie, die donderdag om half zes begon, was voornamelijk gemoedelijk. Hoewel ze soms een kwartier moesten wachten voor ze het park afkonden, reageerden bewoners en bezoekers kalm. Bewoner Gerrit Hoogenboom was ‘verrast’ door de actie. ,,Ik dacht niet dat ze zoiets hier zouden gaan doen. Ik wilde vandaag gaan klussen bij mijn dochter. Die moet nu even wachten.”

Benny Schothuis huurt in de winter een kamer verderop in Alverna en zit in de zomer in een caravan op de camping bij de Wighenerhorst die onder hetzelfde beheer valt. ,,Ik heb nu net te horen gekregen dat ik me ieder half jaar opnieuw moet gaan inschrijven bij de gemeente Wijchen. Dat is toch raar? De gemeente moet bewoning als deze gewoon toestaan. Er zijn heel veel mensen die geen permanente woonplek hebben of op straat komen te staan en gewoon een plek om te wonen nodig hebben.” Hij vatte de actie luchtig op, maar een maat van hem was minder blij: ,,Ik kom alleen een sleutel brengen en wordt hier nu als een soort crimineel behandeld.”

Klachten 

Over de kwaliteit van Wighenerhorst, een park met 109 vakantiehuisjes tussen Alverna en het Vennengebied, hoort de gemeente al langer kritiek. Er zouden steeds vaker klachten binnenkomen over het sluiten van faciliteiten en het gebruiken van woningen voor niet-recreatie. Een aantal bewoners opperde al eens het idee om er een seniorenwijk van te maken, maar de Wijchense wethouder Geert Gerrits liet toen weten dat hij dat niet zitten. ‘Na de actie van vandaag kan op termijn samen met de betrokken partijen gedacht worden aan de duurzame toekomst van het recreatiepark’, aldus de gemeente Wijchen.  

“De goede samenwerking tussen politie, de provincie en gemeente heeft er mede voor gezorgd dat de actie goed en rustig verlopen is", zei burgemeester Hans Verheijen. ,,Vandaag hebben we in beeld gebracht wie er op de De Wighenerhorst wonen. Dit is een eerste stap om er samen aan het werken dat het recreatiepark gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is, namelijk recreëren.”

De gemeente liet verder het volgende weten: ‘We hopen dat deze actie en ook volgende acties tot een gesprek leiden met de eigenaren en beheerders. Samen met hen willen wij op zoek gaan naar een manier om een voor toerisme geschikt, vitaal vakantiepark te realiseren. Die uitkomsten nemen we dan mee in het gesprek met de gemeenteraad over de toekomst van recreatiepark De Wighenerhorst.’

Groene Heuvels

Een soortgelijke actie hield de politie en en gemeente Beuningen vorige maand ook op het Ewijkse vakantiepark Groene Heuvels. Op dat park zouden, zo bleek uit die actie, meer dan vijfhonderd arbeidsmigranten wonen. Om iedereen in kaart het brengen, volgt er - zo liet burgemeester Daphne Bergman eerder weten - nog een tweede actie. Wanneer is onbekend. 

Volledig scherm
Actiedag op de Wighenerhorst. © DG
Volledig scherm
Controle op de Wighenerhorst. © DG
Volledig scherm
Vakantiepark Wighenerhorst. © Eveline Van Elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal