Volledig scherm
© Paul Rapp

Politiek dubt: pakken we wonen op vakantiepark aan of niet?

ALVERNA - Wijchense politici weten niet wat ze aan moeten met het conflict dat huisjeseigenaren en de beheerder uitvechten op het Alvernese vakantiepark Wighenerhorst. Als gevolg daarvan zat het park vorige week even zonder gas. 

De strijd laat zien dat het merendeel van de 108 vakantiehuisjes permanent wordt bewoond, wat niet de bedoeling is. Een ‘sterfhuisconstructie’ die de gemeente ruim vijftien jaar geleden bedacht om de permanente bewoning terug te dringen, lijkt niet te werken.

In 2003 bepaalde Wijchen dat ze permanente bewoning van huisjes die van eigenaar wisselen niet meer gedoogt. Geschat wordt dat dat bij ruim 30 huisjes nu nog wel degelijk de situatie is. ,,Er is niet gehandhaafd”, zegt fractievoorzitter Johan de Kievit van Sociaal Wijchen. ,,En je kunt mensen er dan niet zomaar uitzetten. Niet handhaven betekent gedógen. Dan heb je als gemeente geen poot om op te staan.”

Spoedberaad

Andere partijen tonen zich minder uitgesproken. Twan van Bronkhorst van Kernachtig Wijchen, grootste fractie in de gemeenteraad, heeft geen mening over de situatie. ,,Ik ga uit van die gedoog- en sterfhuisconstructie. Ik weet er weinig van en wil me eerst goed laten informeren. Het is geen kwestie waar ik nu meteen een spoedberaad over wil. Ik snap dat de situatie daar moeilijk te controleren is.” Dat is precies wat het CDA wél wil. ,,Volgens mij valt prima te inventariseren waar mensen permanent wonen en kun je gericht handhaven”, zegt fractievoorzitter Björn Derksen. ,,Dan kan bij uitkeringen toch ook? Niets doen is geen optie, er moet duidelijkheid zijn.”

Woonwijk

Een meerderheid ziet er weinig in om van Wighenerhorst dan maar een reguliere Wijchense woonwijk te maken. Volgens Derksen beloon je dan het overtreden van regels. Een huisje zou immers in één klap veel meer waard worden. ,,Ik vind het trouwens geen probleem als mensen er tijdelijk even wonen, bijvoorbeeld als je ‘tussen woningen’ zit, of in een scheiding ligt. Doordat we in Wijchen te weinig woningen hebben, is er behoefte aan dit soort plekken.”

VVD-raadslid Roel Boumans is het met die houding eens. Hij ziet momenteel geen aanleiding om het gemeentelijke beleid te wijzigen, ‘al is het wel goed om het eens tegen het licht te houden’. Ook Arnold van Kuppeveld (Wijchen Lokaal) ziet graag dat het gedoogbeleid blijft en wil, als dat al zou kunnen, niet dat Wighenerhorst een wijk wordt. 

Toekomst

Emmy Wittenberg van D66 kent de situatie te slecht om een mening te vormen, zegt ze. ,,Al vraag ik me af of zo'n park veel toekomst heeft als vakantieplek. Mensen willen meer luxe. Aan de andere kant vult het het aanbod in Alverna mooi aan.”

Peter Gatzen van de PvdA wil eerst precieze informatie hebben over permanente bewoning, voor hij zich over de kwestie uitlaat.

Gas

Met de ‘gaskwestie’ op Wighenerhorst bemoeit de gemeente zich niet, meldt een woordvoerder. ‘Het is een discussie tussen bewoners en de beheerder.’ Omdat er niets betaald zou zijn, over de reden verschillen de meningen, leverde de leverancier vorige week geen gas. De komende dagen lijken bewoners gas te hebben. De tank is maandag net als vrijdag, aldus beheerder Roland van Embden,  bijgevuld. ,,Met een voorschot van een aantal bewoners konden we weer wat gas laten komen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal