Volledig scherm
Impressie van Villa Tienakker in Wijchen.

Romeins verleden komt tot leven met fietstocht en app

WIJCHEN - Met het project 'Luxe achter de Limes' wil het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen en de gemeenten Wijchen, Heumen en Nijmegen, het vaak onzichtbare Romeinse verleden laten zien. De plannen, met daarin een nieuwe fietstocht en een app, zijn donderdag in Kasteel Wijchen gepresenteerd.

Het project 

De fietstocht van zo'n 49 kilometer (makkelijk opgedeeld in routes vanaf verschillende startpunten) leidt langs 28 plekken waar sporen van de Romeinen en Bataven zijn gevonden. Een routeboekje dat bij de VVV te koop is beschrijft de locaties en toont hoe het er zo'n tweeduizend jaar geleden moet hebben uitgezien. Ook toont het boekje allerlei vondsten.

App

Waar het boekwerkje zich op een volwassen publiek richt, is de bijbehorende gratis app voor op de telefoon vooral voor kinderen. Ze kunnen op verschillende locaties virtueel opgravingen doen en zo hun eigen museum samenstellen. Op vijf plekken kun je met de app 360 graden om je heen kijken om je even in vervlogen tijden te wanen. In Wijchen zijn de grafheuvel en de villa op de Tienakker zo te bekijken.

Maas en Waal