Volledig scherm
Batenburg heeft door z'n afgelegen ligging behoefte aan rookmelders. ©

Rookmelders in heel Batenburg hangt af van Wijchens geld

BATENBURG/WIJCHEN - Het massaal ophangen van rookmelders in Batenburgse woningen - ruim 250 stuks - kan alleen doorgaan als de gemeente Wijchen de portemonnee trekt. Het rookmelderproject is volgens de brandweer één van de belangrijkste manieren om de brandveiligheid in het ver van kazernes afgelegen stadje op te krikken. 

Een jaartje geleden kwamen brandweer en gemeente met de toezegging een specifiek brandveiligheidsplan voor Batenburg te gaan opstellen. Reden: zowel vanuit Wijchen als Maasbommel als Druten duurt het langer dan 18 minuten voordat de brandweerwagens na een melding in Batenburg aanwezig zijn. En 18 minuten is dan al een zeer hoge, maximaal opgerekte norm: normaal wordt gestreefd om binnen 8 minuten bij een woningbrand present zijn.

Historisch, dichtbebouwd

Het veiligheidsplan voor Batenburg is er nu en wordt de komende weken door de Wijchense politiek besproken. Daarbij is het aan de gemeenteraad om geld beschikbaar te stellen om in elke Batenburgse woning één of twee rookmelders op te hangen. Want zoals de brandweer redeneert: het stadje ligt relatief geïsoleerd, we kunnen niet sneller rijden, maar een brand kan wel sneller ontdekt worden. En dan maakt enkele minuten tijdswinst het verschil tussen leven of dood. Of tussen een pand met herstelbare brandschade versus volledige verwoesting; zeker in een compact gebouwd stadje als Batenburg, met veel historische panden zij-aan-zij.

Goede optie

Volledig scherm
zicht op Batenburg © DG

,,Rookmelders zijn wat ons betreft een zeer goede optie. Daarom gaan we snel met de gemeente Wijchen praten of en hoe ze dat willen uitvoeren", laat een woordvoerster van de regionale brandweer weten. Volgens haar zijn goede rookmelders al vanaf zo'n 30 euro te koop, wat voor de gemeente - bij twee stuks per Batenburgse woning - dus een investering van dik 15.000 euro zou betekenen. 

De brandweer komt daarnaast met nog enkele maatregelen, die specifiek op de lastige situatie in Batenburg gericht zijn. Zo zullen de brandweerposten Wijchen, Maasbommel en Druten minstens eens per jaar komen oefenen in Batenburg en wordt het nieuwe multifunctionele centrum jaarlijks voor een controle bezocht. Ook worden bij een woningbrand voortaan altijd ten minste twee brandweerposten gealarmeerd en wordt beter in kaart gebracht waar een tekort aan bluswater kan ontstaan. 

Ravenstein

Als laatste is er de komende maanden overleg met de brandweer Ravenstein, want in delen van het buitengebied kan hun inzet het effectief zijn; zeker nu de Ravensteinse brandweer sinds medio vorig jaar een nieuwe kazerne pal aan de voet van de Maasbrug heeft. Wel merkt de brandweer Gelderland-Zuid op dat voor het stadje zelf de posten Maasbommel en Wijchen nog altijd enkele minuten sneller - of minder langzaam - aanwezig kunnen zijn. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal