Volledig scherm
De Vormers in Wijchen. © Eveline van Elk

Ruim helft Wijchense rijksmonumenten te koop

WIJCHEN - Het monumentale boerderijencomplex De Vormers komt te koop te staan. Daarmee gaan maar liefst zeven van de dertien rijksmonumenten die Wijchen telt naar de hoogste bieder.

Binnenkort is er een internetveiling van de beeldbepalende gebouwen aan de zuidrand van het dorp. Eigenaar Oud Burgeren Gasthuis (OBG) wil af van de twee boerderijen aan de Vormerseweg, waarvan het oudste deel bijna driehonderd jaar oud is. De inkomsten uit de pacht van de ene boerderij en de tijdelijke verhuur van de andere leveren minder op dan ze kosten, zegt Ton van Vroenhoven van het OBG.  Die organisatie heeft al eeuwenlang veel bezittingen in de regio, waarmee ze de eigen ouderenzorg bekostigt.

Pacht

Een nieuwe eigenaar kan zelf maar een deel van het bijna vijf hectare grote terrein in gebruik nemen. Eén van de twee boerderijen blijft verpacht aan een aardappel- en uienteler. Hij pacht ook zo'n 28 hectare grond rond de boerderij. Die blijft in bezit van het OBG.

De Vormers wordt ook wel Het Vormer of De Vormer genoemd. Op het terrein staan zeven rijksmonumenten die voornamelijk in de negentiende eeuw en, na een brand in 1925, twintigste eeuw werden gebouwd. Het gaat om de karakteristieke boerderijen zelf, een aantal schuren en bakhuizen.

Zorgappartementen

Enkele jaren geleden wilde het OBG nog zorgappartementen in de monumenten vestigen. Ook werd er gesproken over een lunchroom, een theeschenkerij en een streekwinkel. Vanwege monumentenregels moest voor 48 appartementen echter dure nieuwbouw worden gepleegd. Dat financiële risico durfde de organisatie niet aan.

Aanfluiting

Op dat moment had De Vormers al een periode van groot verval achter de rug. Een oude paardenstal stortte zelfs deels in. Het OBG wilde de schuur en een vervallen varkensstal zelfs slopen.  Het leidde tot een netelige verhouding met de gemeente Wijchen. Toenmalig burgemeester Gosse Noordewier noemde de houding van het Gasthuis zelfs een 'aanfluiting'. Uiteindelijk betaalde het rijk het grootste deel van de restauratie in 2009.

Een nieuwe eigenaar treft echter geen kant-en-klare panden aan, zegt Van Vroenhoven: ,,De restauratie betrof de buitenkant. Binnen moet je echt wel flink aan de slag.’’

Rentmeester Wiet van Lanschot schat de waarde van de grond en gebouwen die nu op de markt komen op ruim een miljoen euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal