Rylana Seelen: een mix van charme en berekening

vrijdaginterviewWIJCHEN - Een wervelwind, één brok energie. Een schaterende lach die steeds weer klinkt. Waar Rylana Seelen binnenkomt, begint de zon te schijnen. Toch heeft de directeur van Museum Kasteel Wijchen ook haar mindere dagen.

Volledig scherm
Rylana Seelen © Koen Verheijden

Zeven jaar trekt Rylana Seelen (36) nu aan de touwtjes in Museum Kasteel Wijchen. Een tijd waarin het museum is getransformeerd van een ietwat stoffige oudheidkundige kamer tot een bruisend museum met exposities over de lokale en regionale geschiedenis. Het bezoekersaantal explodeerde.

De huidige expositie, over Wijchen in de Tweede Wereldoorlog, wordt gehouden in het belendende Koetshuis. Het kasteel wordt vanaf volgend voorjaar namelijk grondig verbouwd en de voorbereidingen zijn al in volle gang. ,,Het is nu even improviseren maar het wordt zó mooi’’, zegt ze met ogen die stralen van de voorpret.

Rylana Seelen groeide op in het Limburgse Maasbracht, een van dé Nederlandse centra van de binnenvaart. ,,Mijn opa en oma waren schippers, mijn moeder is een schippersdochter. Mijn vader was timmerman in de bouw. We waren een warm en liefdevol gezin. Mijn ouders waren geen intellectuelen, maar ze hebben mij altijd gestimuleerd om te studeren. Overigens heeft mijn vader in de avonduren wel de hts gedaan!”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal