Volledig scherm
Curling bij Wijchen Schaatst. © Gerard Verschooten

Schaatsfestijn Wijchen Schaatst trekt meer bezoekers dan ooit

WIJCHEN - Ruim 32.000 mensen hebben de afgelopen drie weken geschaatst op de Markt in Wijchen. Dat zijn er zo'n tweeduizend meer dan twee jaar geleden. 

Met onder andere een ‘uitzwaaifeest’ en een optreden van dweilorkest De Neutekrakers sloot Wijchen Schaatst afgelopen weekend af. Het vijfkoppige-bestuur kijkt terug op een succesvolle, vijfde editie. ,,2016 was tot nu toe onze beste editie. Die hoop je altijd te overtreffen en dat is weer gelukt", zegt voorzitter Rob Janssen. ,,Je ziet dat Wijchen Schaatst echt een ding is in Wijchen waar mensen naar uitkijken, zeker omdat het maar eens in de twee jaar is.”

Curlingcompetitie

Naast dat mensen vanaf half december iedere dag konden komen schaatsen op Markt, waren er veel activiteiten. Zo werd er onder andere een curling- en human ice bowling-competitie (competities zaten allebei helemaal vol) en een deejay-wedstrijd gehouden. Die keren in 2020 ook weer terug. ,,Eigenlijk alles wat we nu hebben, laten we zo. Wel gaan we alles verder finetunen. Ook wij hebben nog wat verbeterpuntjes, bijvoorbeeld qua aankleding. Je moet de lat steeds weer iets hoger leggen.”

Zijn er nog wensen? ,,We hopen als bestuur dat we er ooit zo voor staan dat de kinderen een week lang gratis kunnen schaatsen. Dat is afhankelijk van het financiële plaatje.” Deze editie heeft Wijchen Schaatst een sluitende begroting, aldus Janssen. ,,We houden iets over, maar dat is niet zoveel.”  

Vrijwilligers

Om het evenement mogelijk te maken, waren er dit jaar 220 vrijwilligers en bijna 50 maatschappelijk stagiaires van Maaswaal College in touw. 

Aan het eind van dit jaar is er geen Wijchen Schaatst, maar wel Beuningen on Ice. De evenementen vinden om het jaar plaats. Plannen om die opzet te wijzigen, heeft Janssen niet. ,,Het is vrijwilligerswerk en ieder jaar is voor ons, en dat geldt ook voor Beuningen on Ice, niet te doen. Buiten dat moet je het ook niet willen. Mensen moeten honger krijgen naar het evenement.” 

Beuningen On Ice was vorig jaar goed voor 75.000 bezoekers, van wie 30.000 betalend. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal