Volledig scherm
In 2017 kwamen er nieuwe kunstgrasvelden bij Sportclub Woezik. Daarop liggen ‘veilige’kunstgraskorrels die de bodem, voor zover bekend, niet vervuilen. © Eveline Van Elk

‘Schoon’ kunstgras kost Wijchen tonnen extra

WIJCHEN - De twee kunstgrasvoetbalvelden met rubberkorrels in de gemeente Wijchen krijgen een nieuwe toplaag waarover korreltjes van een ander materiaal worden gestrooid. De oude korrels blijken de bodem te vervuilen. Door een andere kunststof (TPE) te gebruiken, valt de nodige vervanging van de velden zeker 180.000 euro duurder uit.

Via regenwater geven de huidige korrels zink en mineralenolie af. Dat leidde bij de beide velden bij voetbalverenigingen AWC en vv Alverna tot vervuiling langs de randen van het veld. Onder de velden zelf is er geen probleem. De stoffen daar worden via een irrigatiesysteem afgevoerd naar de Bosvijver, die bij de sportparken in de buurt ligt. Daar is de vervuiling door verdunning te verwaarlozen. Langs de randen van de velden moeten echter stroken grond worden afgegraven.

Zorgplicht

Volgens verantwoordelijk wethouder Paul Loermans is er geen gevaar voor de volksgezondheid, maar heeft de gemeente een wettelijke plicht de grond schoon te maken. Vervolgens zou er weer voor rubberen korrels mogen worden gekozen. ,,Maar er is ook nog zoiets als een zorgplicht", zegt  hij. ,,Je moet niet bewust de bodem weer gaan vervuilen. De maatregelen die je zou moeten nemen om bodemvervuiling tegen te gaan zijn bovendien ook peperduur. Je zou bijvoorbeeld met een afschotting moeten voorkomen dat korrels wegwaaien. En veel korrels liggen naast het veld omdat spelers ze onder schoenen en in tenues meenemen. Je zou speciale bakken moeten maken waar ze die schoon schudden. Je kunt moeilijk van een club eisen dat ze dat gaan handhaven.”

Omstreden

De rubberkorrels zijn sinds een paar jaar omstreden omdat ze mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu noemt het risico voor de volksgezondheid na onderzoek ‘praktisch verwaarloosbaar’, maar wijst sinds afgelopen zomer wel op de milieubelasting voor de bodem.

De beide Wijchense velden zijn komende zomer aan vervanging toe. Dat zou normaal zo’n operatie 240.000 euro per veld kosten, maar valt nu dus beduidend duurder uit. Hoewel clubs normaliter eenderde van de kosten voor hun rekening moeten nemen, betaalt Wijchen de extra kosten volledig. De gemeente wilde destijds immers zelf slechts betalen voor de goedkopere rubberkorrels, redeneert Loermans. De gemeenteraad moet het geld nog wel ter beschikking stellen.

Bij voetbalvereniging  sc Woezik ligt ook kunstgras, maar daarop ligt al het minder schadelijke TPE. De meerkosten betaalde de club zelf. Voortaan betaalt de gemeente ook bij Woezik mee aan velden met TPE.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal