Volledig scherm
Hulpverleners waren gisteravond massaal aanwezig na het ongeval met de Deca Dance op de kermis in Wijchen. © Erik van 't Hullenaar

Slachtoffer (38) kermisongeluk Wijchen buiten levensgevaar, zoon loopt polsbreuk op

WIJCHEN - De 38-jarige Wijchenaar die gisteravond op de kermis in Wijchen zwaargewond raakte tijdens een rit in de attractie Deca Dance is buiten levensgevaar. Zijn minderjarige zoon die bij hem in het karretje zat, heeft bij het ongeval een polsbreuk opgelopen. Dat meldt de gemeente Wijchen.

Volgens een gemeentewoordvoerder is de Wijchenaar gisteravond in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd. De man heeft bij het ongeval open botbreuken aan beide benen opgelopen, ook raakte hij gewond aan zijn gezicht en hoofd.  Hij verblijft nog in het ziekenhuis.

Burgemeester Hans Verheijen is vanmorgen bij de familie van de slachtoffers langsgegaan. ,,Het gebeurde heeft een grote impact op de familie’’, vertelt de woordvoerder. ,,Ze waren maandag, traditioneel de Wijchense kermisdag, aan het genieten. En dan gebeurt er zoiets vreselijks. De burgemeester staat in contact met de familie en probeert hen bij te staan.’’

Kermis gaat door

In overleg met de familie is besloten dat de kermis dinsdag om 13.00 uur gewoon opengaat. Ook de afsluitende lasershow in de Kasteeltuin vanavond om 21.30 uur gaat door. ,,We hebben hierover intensief overleg gevoerd. Nadat duidelijk was dat de gewond geraakte man buiten levensgevaar is, hebben we besloten de kermis en de lasershow door te laten gaan. Dat is ook met de familie afgestemd.” 

Maandagavond is volgens omstanders een bodemplaat van de attractie losgekomen. Hierdoor zou het erboven zwevende karretje zijn losgeraakt. In dat karretje zaten de 38-jarige Wijchenaar en zijn zoon. De man zou zijn zoontje uit de attractie hebben gegooid en vervolgens zelf bekneld zijn geraakt.

Attractie is goedgekeurd

Een kermisattractie als de Deca Dance wordt ieder jaar opnieuw gecertificeerd door keuringsinstantie TÜV Nederland. Dit gebeurt in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De Deca Dance is op 11 april 2019 voor het laatst goedgekeurd. 

De kermisattractie is inmiddels verzegeld. Deze wordt woensdag naar een onderzoekslocatie gebracht. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er sprake is van strafbare feiten.

Breakdance

De attractie waarin het maandagavond misging is van het type Breakdance. Bezoekers worden in karretjes die in groepjes van vier aan een arm zijn bevestigd in grote vaart over een grote ronde grondplaat rondgeslingerd. 

Kermissen in Nederland

  • Het kermisseizoen duurt van Pasen tot eind oktober
  • In die periode vinden zo’n 1400 kermissen plaats
  • In het hoogseizoen gaat het om zo’n 50 kermissen tegelijkertijd
  • In Nederland zijn ongeveer 750 gezinnen actief in de kermisbranche
  • Zij exploiteren samen rond de 260 grote attracties
  • Zo’n ‘grootvermaakattractie’ wordt per seizoen zo’n 20 tot 25 keer op- en afgebouwd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal