Volledig scherm
PREMIUM
Links het kerkje van Leur, met rechts - een meter of 50 achter het kerkje - de vermeende motteburcht. © DG

Sleuvenonderzoek moet uitsluitsel over motteburcht in Leur geven

LEUR/WIJCHEN - Er komt eindelijk archeologisch onderzoek, dat uitsluitsel moet geven of de heuvel achter het kerkje van Leur een motteburcht of een vliedberg is geweest. 

Volledig scherm
De nagebouwde motteburcht in het Zeeuwse Oostkapelle. © RUBEN OREEL
Quote

We laten twee sleuven graven: eentje om de gracht en eentje om de burcht aan te tonen. Of juist om te laten zien dat die er níet waren.

Wim Kattenberg, Historicus

Wijchens historicus Wim Kattenberg is verheugd: ,,Het mysterie kan eindelijk worden opgelost.’’ Dat er nu onderzoek kan komen, is het gevolg van een particuliere, anonieme schenker. Deze Wijchenaar heeft enkele duizenden euro's gedoneerd, waarmee een sleuvenonderzoek kan worden betaald.

Het zal gaan om twee sleuven, die inkijkjes van zo'n 60 centimeter diep in de heuvel geeft. Kattenberg: ,,Eentje om de gracht aan te tonen en eentje om de burcht aan te tonen. Of om juist te laten zien dat die er níet waren. Momenteel is het nog steeds gissen. Niets 100 procent zeker, omdat nog altijd geen bewijs is.’’

De 6 meter hoge heuvel - een meter of 50 achter het kerkje gelegen en daarvan gescheiden door een brede sloot - kan er om twee redenen liggen. Het vermoeden bestaat dat er een motteburcht stond: een 11e eeuws bouwwerk, dat de voorloper van een kasteel was. En als dat het niet zo was, dan is de heuvel in de 17e eeuw door boeren opgeworpen: als vluchtheuvel - een vliedberg - voor vee bij hoog Maaswater.

Er is een jaar of twintig geleden ook al onderzoek gedaan, destijds in de vorm van grondboringen. Kattenberg: ,,En toen werd er niks aangetroffen.’’ Een onderzoek in de vorm van sleuven is een veel betere methode om helderheid te krijgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal