Snijden in zorg: Wijchense wethouder overleeft motie van wantrouwen

WIJCHEN - De Wijchense wethouder Titus Burgers mag van de Wijchense politiek doorgaan met zijn plan om 1,7 miljoen te bezuinigen op de jeugdzorg en de Wmo. In de ogen van de voltallige oppositie in de gemeenteraad heeft hij zijn geloofwaardigheid als wethouder voor zorg en welzijn echter verloren.

CDA, Wijchen Lokaal, Sociaal Wijchen en D66 kregen echter geen coalitiepartijen mee in de motie van wantrouwen die ze donderdagavond tegen Burgers indienden. De vier, samen goed voor eenderde van de raadszetels, zijn verontwaardigd dat Burgers geen steun gaf aan de meeste aanvullende voorstellen die ze deden over de bezuinigingsoperatie.

Overbodig

Titus Burgers.
Volledig scherm
Titus Burgers. © Eveline Van Elk

Die voorstellen gingen onder meer over het meten van de effecten van de bezuinigingen en het begeleiden van zorgcliënten bij het zoeken naar alternatieve, goedkopere zorg. Volgens Burgers waren de voorstellen overbodig, omdat hij ze merendeels al uitvoert.

 Vooral het uitblijven van een zogenoemde 0-meting om de effecten van allerlei ingrepen in kaart te brengen, schoot de oppositie in het verkeerde keelgat. Voor CDA en Wijchen Lokaal was het zelfs reden helemaal tegen de bezuinigingen te stemmen.

Optelsom

Burgers betreurt het dat er een motie van wantrouwen, waarin ook gesteld wordt dat hij niet in control is, tegen hem is ingediend. Hij noemt de basis daarvoor ‘flinterdun’. Fractievoorzitter Björn Derksen noemt het verlies aan vertrouwen in de wethouder echter een optelsom.

,,We worden al drie maanden lang overspoeld met slecht nieuws op het zorgdossier”, zegt hij. ,,Nu moeten we ergens ‘ja’ tegen zeggen, zonder dat we kunnen controleren wat dat bijvoorbeeld betekent voor de wachtlijsten en de kwaliteit van de zorg. Daarvoor wilden we echt meten hoe die er nú voorstaan.”

De bezuinigingen zijn nodig om nieuwe tekorten in de zorg in Wijchen te voorkomen. Vanaf nu wordt er strenger gekeken of zorg écht nodig is, zullen zorg- en zorgmidddelen zo mogelijk soberder worden en mogen aanbieders geen zorg meer leveren als het budget op is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal