Volledig scherm
© Eveline van Elk

Steun voor Wijchens theater is terug

WIJCHEN - Theater het Mozaïek in Wijchen is uit de financiële zorgen. De gemeente Wijchen gaat weer structureel geld stoppen in de programmering. Voor de komende vier jaar komt er daarvoor 50.000 euro per jaar binnen. Ook komen er meer congressen en rekent de instelling op meer inkomsten uit het café.

Daarnaast maakt Wijchen eenmalig 180.000 euro over voor de renovatie van de zaal. Daarvoor had het theater geen geld apart kunnen leggen. De theaterstoelen zijn alvast vervangen.

Interen

Acht jaar geleden, toen Nederlandse gemeenten allemaal flink sneden in hun uitgaven, schafte Wijchen de subsidie op de theaterprogrammering af. De geschrapte 25.000 per jaar moest sociaal, cultureel en educatief centrum 't Mozaïek zelf bijleggen met inkomsten uit de verhuur van ruimtes aan andere instanties. Omdat die ook sterk daalden, onder meer door bezuinigingen op muziekschool De Stroming, werd er jarenlang op de reserves ingeteerd. 

Inmiddels is de verhuur van ruimtes aan culturele en maatschappelijke organisaties aangetrokken. Bestuursvoorzitter Jos van der Knaap noemt 't Mozaïek zelfs 'stampvol'. Toch dreigde er voor dit jaar weer een tekort van bijna 80.000 euro, bijna 10 procent van de jaarlijkse begroting. Het grootste deel van dat geld wordt op de theaterprogrammering verloren.

Café

Van der Knaap denkt de rest van het benodigde geld de komende jaren te verdienen met, onder meer, het aantrekken van meer congressen en inkomsten uit het café. Dat is al langer een wens bij 't Mozaïek, maar komt het er volgens hem echt van. 

,,We mogen de horecaregels van de gemeente veel ruimer uitleggen'', aldus Van der Knaap. ,,We mogen dus niet alleen korte tijd na een voorstelling alcohol schenken, maar ook tijdens verschillende evenementen. Dat betekent dat we veel meer mogelijkheden krijgen om, bijvoorbeeld, congressen te ontvangen.''

BliXem

't Mozaïek verwacht voor het lunchcafé ook veel van een nieuwe samenwerking met Pluryn, een organisatie die met name mensen met een verstandelijke beperking zo veel mogelijk in de maatschappij wil laten meedraaien. De organisatie heeft in Nijmegen lunchroom, cadeauwinkel en cateringbedrijf BliXem en het idee is een dergelijk concept ook in 't Mozaïek op te zetten. Vorig jaar stopte een samenwerking met zorgorganisatie De Driestroom, die mensen met een arbeidsbeperking bij het lunchcafé detacheerde.

't Mozaïek wil ook meer sponsors aantrekken. Binnenkort kunnen bedrijven giften aan de instelling aftrekken van de belasting.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal