Streep door plan ‘rijdende rechter’ door gebrek aan menskracht

WIJCHEN - Nijmegen en Wijchen krijgen geen eigen variant op de rijdende rechter. Het plan is gesneuveld, omdat de rechtbank Gelderland geen rechter beschikbaar stelt.

Volledig scherm
'Rijdende rechters' John Reid en Frank Visser. © DG 2006 NY 001 POLITIERECHTER1

Het idee was een spreekuurrechter eenvoudige juridische geschillen te laten beslechten. Daarbij zou direct vonnis worden gewezen. Het voordeel: het is snel en brengt de rechtspraak dicht bij de mensen. Maar de rechtbank Gelderland is niet van plan gehoor te geven aan de oproep van de gemeenten Nijmegen en Wijchen om zo’n rechter beschikbaar te stellen: er is voorlopig geen menskracht voor.

De rechtbank wil eerst andere manieren uitproberen om veelvoorkomende civiele procedures - vooral burenruzies - sneller af te handelen. Dat geldt ook voor manieren om de rechtspraak laagdrempeliger te maken, laat een woordvoerder van de rechtbank weten. Welke manieren worden onderzocht, meldt de rechtbank niet: ,,We zijn voortdurend op zoek naar maatwerk voor rechtzoekenden. De doorlooptijd kan ons niet snel genoeg zijn.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal