Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Getty Images/Cultura RF

Strengere regels in Wijchen en Druten tegen fraude met zorggeld

WIJCHEN/DRUTEN - Wijchen en Druten werpen een dam op tegen mogelijk misbruik van zorggeld. Het wordt moeilijker om het persoonsgebonden budget van iemand anders te beheren. Ook gaat de gemeente voorkomen dat zorggeld wordt gebruikt om de huur te betalen 

Mensen die beschermd wonen of begeleiding of dagbesteding nodig hebben, krijgen daarvoor een persoonsgebonden budget (pgb). Daarmee kunnen zij zelf zorg inkopen. Het pgb kan door iemand anders beheerd worden. 

Dat gebeurt bijvoorbeeld bij mensen die een psychisch probleem of een verstandelijke beperking hebben. Daarbij bestaat het risico van fraude: de beheerder kan een deel van het geld verduisteren. Om dat te voorkomen scherpt Wijchen de regels aan. 

Een pgb mag in de toekomst alleen nog beheerd worden door ouders van de betrokkenen of familieleden in de eerste of tweede graad (bijvoorbeeld kinderen, broers of zussen). Een tweede voorwaarde is dat de cliënt zelf nog de regie kan voeren over zijn of haar zorginhoudelijke belangen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal