Volledig scherm
Swapfiets heeft veel gebruikers in Nijmegen. © Bert Beelen

Swapfiets opent Nijmeegse stadswinkel en regiocentrum in Wijchen

WIJCHEN/ NIJMEGEN - Het internationale huurfietsbedrijf Swapfiets maakt van Wijchen zijn Gelderse uitvalsbasis. De onderneming opent er haar centrale magazijn en reparatiepunt voor de wijde regio. 

Vanuit een loods aan de Nieuweweg worden vanaf volgende maand duizenden klanten in, nu nog, Nijmegen, Arnhem, Ede en Wageningen bediend.

Swapfiets opent op korte termijn ook een stadswinkel in Nijmegen, waar klanten terechtkunnen voor kleine reparaties-terwijl-u-wacht. Die komt hoogstwaarschijnlijk in de Augustijnenstraat, vlakbij Plein 1944.

Leenfiets

Swapfiets ontstond in Delft en verovert in razend tempo de Nederlandse en Europese huurfietsenmarkt. Er rijden er in totaal al zo'n 90.000 rond. Met name in studentensteden rukken de fietsen, herkenbaar aan de opvallende blauwe voorband, op. Een Swapfiets is een leenfiets met een abonnement: voor 15 euro per maand (12 euro voor studenten) heb je een fiets, inclusief reparaties. Zo nodig wordt je kapotte fiets thuis met een wit autootje opgehaald en krijg je meteen een vervanger.

Dorpen

Die laatste service komt er voor Wijchenaren en inwoners van andere dorpen mogelijk ook snel, zegt Nijmegenaar Rick Obers, een van de oprichters van Swapfiets. Want zij en anderen die niet binnen de gemeentegrens van Nijmegen, Arnhem, Ede of Wageningen wonen, zullen nu nog in die gemeenten hun fiets moeten laten ophalen of repareren. 

,,Maar we hopen binnen steden snel meer te gaan werken met fietsenvervoer per fiets, waardoor er een auto vrijkomt voor de dorpen. Dat kan over een paar maanden zomaar het geval zijn. Het is niet de bedoeling dat mensen zelf naar de loods aan de Nieuweweg komen.”

Bikewerk

Momenteel is het Nijmeegse Bikewerk de uitvalsbasis van Swapfiets in de regio. In deze fietswinkel en reparatiewerkplaats worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid. De locatie van Bikewerk is te klein geworden, naar Swapfiets is niet van plan de samenwerking met zorgorganisatie Pluryn te stoppen. Volgens Obers blijft er genoeg werk over voor de werkplaats.

Swapfiets, nu al het grootste huurfietsbedrijf, groeit namelijk opvallend snel. In Nijmegen zijn er binnen een kleine drie jaar al 3.200 mensen klant. Vanuit Wijchen worden straks direct al meer dan 4.600 klanten bediend. Obers verwacht dat dat aantal binnen een jaar meer dan verdrievoudigt: rond Wageningen is het bedrijf nog maar kort actief.

Bij Swapfiets werken in Nederland nu zo'n 1.300 mensen, meestal in deeltijd en vaak studenten. In het Wijchense voedingsgebied zijn het er zo’n 60. In de loods komen waarschijnlijk 5 mensen te werken.

Volledig scherm
Swapfiets opent binnenkort een winkel in de Nijmeegse Augustijnenstraat. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal