Volledig scherm
Met groots eerbetoon werd Mark Weijdt deze woensdag in Puiflijk herdacht. © Eveline Van Elk

Tiende, groots eerbetoon gesneuvelde militair Mark Weijdt in Puiflijk

PUIFLIJK - Het is naast een eerbetoon ook een soort reünie, beaamt compagnie-oudste en ceremonieleider Roger van der Veen. ,,En voor velen ook een bezinningsmoment, zo vlak voor de kerst. Dat maakt deze herdenking altijd extra bijzonder.” 

Volledig scherm
Vanuit de Puiflijkse kerktoren. © Eveline Van Elk

Mark Weijdt uit Puiflijk kwam op de dag af tien jaar geleden - op vrijdag 19 december 2008 -  door een bermbom om het leven in het Afghaanse Uruzgan. Hij was daar als lid van de Bravo Wonju-compagnie, een onderdeel van de luchtmobiele brigade. Sedertdien wordt hij bij zijn graf naast de Puiflijkse kerk op de 19de december herdacht door collega's, dit keer grootser dan ooit. Van der Veen: ,,De afgelopen jaren was het iets ingetogener. Nu zijn er ook meer collega's dan voorheen: zo'n vijftig actieve militairen en een kleine honderd oud-collega's van Mark.” Gelijktijdig werd Weijdt herdacht in enkele andere landen in de wereld, waar de compagnie ook actief is. 

Volledig scherm
Erewacht in historische militaire kledij. © Eveline Van Elk

De ceremonie van woensdagochtend bestond uit het marcheren naar de kerk, daar de eregroet brengen en rond het graf om 10.28 uur in de houding gaan staan voor The Last Post, waarna bij de klokslag van half elf één minuut stilte is gehouden. Vervolgens hebben vier hoogwaardigheidsbekleders vanuit Defensie bloemstukken gelegd en zijn alle aanwezigen - inclusief de familie van de gesneuvelde en de Drutense wethouders - voor een groet langs de grafsteen gegaan. Van der Veen: ,,Er zijn veel nieuwe mannen in de compagnie, goed voor hun ontwikkeling om deze herdenking ook een keertje mee te maken. Het is een indringend moment, je merkt dat collega's er altijd nog even mee zitten dat het tien jaar geleden pal voor de kerstdagen goed mis was.”

Als afsluiting had de nieuwe Zettense eigenaar van de Puiflijkse kerk het voormalige godshuis opengesteld voor koffie met kerstbrood en wat hapjes die de familie als dank aanbood. Van der Veen is als oudste-onderofficier van de compagnie blij dat de herdenking van zijn voormalige kameraad zo levendig blijft: ,,Het gebeurt niet bij elke omgekomen militair op deze intense wijze. Als de familie het wenst, doen we dit nog vele, vele jaren.”

Volledig scherm
Mark Weijdt, in Uruzgan omgekomen militair. © DEFENSIE
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal