Volledig scherm
Een elektrische Stella-tweewieler. © pr-foto

Trucje Wijchen om fietsenzaak Stella toch toe te staan

WIJCHEN - Stella kan met een showroom annex testcentrum voor elektrische fietsen toch naar de Nieuweweg in Wijchen komen. De gemeente gaat daarvoor wel een trucje in de vergunningsaanvraag toepassen. 

Stella wil pal naast de Woonboulevard neerstrijken, maar dat leverde protest op van concurrent Smulders, die al sinds jaar en dag elders in Wijchen zit. Volgens Smulders is het niet eerlijk om een winkel in dat pand toe te staan, omdat volgens de regels detailhandel verboden is. Stella en de gemeente Wijchen vinden echter dat het niet om een verkooppunt gaat, maar om een zaak waar fietsen uitgeprobeerd en besteld kunnen worden; waarna levering en betaling aan huis volgt. Reden voor de Wijchense bezwarencommissie om het strijdpunt te beoordelen. 

Tik op vingers

Volgens de bezwarencommissieleden is de komst van Stella mogelijk, ook al moet die wel degelijk als winkel worden gezien. Er is immers sprake van een koopovereenkomst: er is aanbod en er is aanvaarding, zodra de klant aangeeft een fiets te willen hebben. Wat dat betreft krijgt de gemeente een tik op de vingers van de bezwarencommissie: zoals de aanvraag van Stella was ingediend, zou er sprake zijn van detailhandel. 

Toch biedt de commissie ook een herstelmogelijkheid: de gemeente moet dan in de vergunning noteren dat Stella valt onder de 'volumineuze goederen'; iets dat op die plek aan de Nieuweweg dan weer wel is toegestaan. 

Want volumineuze handel wil je immers ook niet midden in het dorp of in het buitengebied. Daarbij wordt tevens gewezen op fietsenhandelaar Van Rens, die onder dezelfde noemer aan de Marconistraat zit; ook een stukje Wijchen waar bedrijven zitten. 

Marc Smulders had nog naar de rechter kunnen stappen, maar ziet daar van af. ,,Als ze halverwege de wedstrijd de spelregels wijzigen, valt daar niet tegenop te boxen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal