Volledig scherm
Foto ter illustratie. © MarieTherese Kierkels / PVE

Vallende eikels en bladeren worden bomen in Wijchen fataal

WIJCHEN - Vier Amerikaanse eiken aan de Kasteellaan en Leemweg in Wijchen gaan binnenkort ten onder aan hun eigen succes.

De bomen laten door het jaar heen zoveel eikels en bladeren vallen, dat ze te veel overlast geven in de woonbuurt. Al jarenlang vragen buurtbewoners of de reuzen gekapt kunnen worden. De gemeente Wijchen geeft nu eindelijk gehoor aan dat verzoek.

De bomen staan in de buurt van de Leemweg en zorgen voor veel leed. De eikels, dopjes en bladeren vallen vanuit overhangende takken in tuinen en dakgoten. Daarbij zijn sommige opritten in het najaar amper te gebruiken, omdat vallende eikels de lak van de auto zouden beschadigen. 

Af en toe valt er ook een tak uit een boom, met alle risico's van dien. Ook in de grond zorgen de bomen voor schade. Wortels beschadigen rioolaansluitingen en drukken de trottoirs omhoog. Groene aanslag en bladeren zorgen, aldus de betrokken buurtbewoners, voor gladheid en linke situaties voor fietsers en wandelaars.

Eikels

Uit boosheid leverden buurtbewoners al een partij eikels af bij de gemeente, die er volgens hen de eigenaar van is. Burgemeester en wethouders tonen zich nu gevoelig voor hun argumenten. Alleen het verwijderen van dood hout en het repareren van de stoep is niet niet genoeg, erkennen ze.

De problemen wegen op tegen de nadelen van het kappen van de eiken. Zo hebben de eiken de status van 'waardevolle boom' en hikt het college er tegenaan dat er gezonde bomen verdwijnen.

Er komt in elk geval herplant aan de Leemweg. Er wordt nog gekeken hoeveel bomen er voor de eiken in de plaats kunnen komen.

Aanvankelijk was het idee om wel acht eiken te vellen. Van vier ‘kandidaten’ vallen echter af omdat ze in de ogen van burgemeester en wethouders ver genoeg van woningen af staan.

Maas en Waal