Volledig scherm
© ANP

Van stalking en bedreiging verdachte Wijchenaar op vrije voeten

WIJCHEN/ZUTPHEN - Een 22-jarige Wijchenaar die wordt verdacht van stalking en bedreiging is sinds vrijdag op vrije voeten. Dat is gebeurd op verzoek van zijn advocaat.

De Zutphense rechtbank vindt dat de verdachte goed heeft meegewerkt aan een onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid in het Pieter Baan Centrum. Conclusie van de deskundigen bij het PBC: de verdachte heeft geen psychische problemen en geen persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank vindt verder van belang dat de Wijchenaar snel aan het werk kan, hij onderdak heeft en geen drugs gebruikt.

Acht maanden

De Wijchenaar zou tussen januari 2018 en februari 2019 een vrouw telefonisch, via Instagram en via Facebook hebben gestalkt en met de dood hebben bedreigd. De Wijchenaar werd opgepakt en zat inmiddels acht maanden vast. 

De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 12 december. De verdachte moet zich tot die datum aan een aantal voorwaarden houden. Zo moet hij zich melden bij de reclassering, een training in cognitieve vaardigheden volgen, en geen contact met het slachtoffer of haar familie zoeken. 

De voorzitter van de rechtbank adviseert de verdachte nadrukkelijk niet in te gaan op mogelijk contact van de kant van het slachtoffer.

Maas en Waal