Volledig scherm
Een kapot geslagen toiletpot in een van de twee nieuwe toiletgebouwen op de Berendonck. © Leisurelands

Vandalen slaan nieuwe toiletpotten op Berendonck stuk en richten voor duizenden euro's schade aan

UpdateWIJCHEN/BEEK - Vandalen hebben afgelopen weekend flink huisgehouden op de Berendonck en het Wylerbergmeer, twee recreatieterreinen van Leisurelands. Bij beide recreatieplassen is brand gesticht en zijn vernielingen gepleegd. De schade loopt in de vele duizenden euro's, zegt directeur Erik Droogh van Leisurelands.

De beheerder van de Berendonck schrok zich wild toen hij zondagochtend de schade zag die in de nacht daarvoor was aangericht. In de twee nieuwe toiletgebouwen op de ligweide zijn meerdere toiletpotten kapot geslagen, waarschijnlijk met bebording die uit de frames is gesloopt. Ook toiletrolhouders zijn van de muur getrokken.

Volledig scherm
De fietsenrekken zijn over het hek en de toegangspoort van het park getild. © Leisurelands

Daarnaast zijn fietsenrekken over de hekken en toegangspoort gegooid, zijn de sloten van de ondergrondse afvalcontainers losgemaakt en de groene kegels die vast stonden ondersteboven in de gaten van de container gezet. Bij de waterskibaan is een hek in brand gestoken. Bij een van de gebouwen is brand gesticht onder een afvoerbuis.

Ook bij recreatieplas Wylerbergmeer in Beek is brand gesticht  bij een toiletgebouw. Dat is zwartgeblakerd en beschadigd. De vandalen hebben gepoogd in te breken in de kiosk, met braakschade tot gevolg. De inbraak is niet gelukt.

De totale schade op beide terreinen tikt volgens Droogh zeker de 10.000 euro aan.

Leuke dag

,,We hebben fors geïnvesteerd in nette, veilige terreinen, toegankelijk voor een breed publiek’’, zegt Droogh aangeslagen. ,,Je doet het om mensen een leuke dag te geven en dan krijg je dit.’’ De beheerder van het park noemt het een laffe actie van vandalen: ,,We waren juist in voorbereiding naar het mooie paasweekend eind deze week en hadden alles gereed. De nieuwe toiletgebouwen zijn net een paar weken in gebruik. Het is zo ongelooflijk jammer. Je vraagt je echt af wat mensen bezielt om zoveel schade aan te richten.”

Gelukkig is niet elk toilet gesloopt, zegt hij. Er zaten ook toiletdeuren dicht. ,,Alles wat open was is  vernield.’’ Leisurelands heeft meteen nieuwe spullen besteld om de schade voor het komend weekend hersteld te krijgen. Of dat helemaal gaat lukken is niet duidelijk. ,,Gelukkig zijn  er dus nog wel toiletten en kunnen bezoekers dit weekend gewoon bij ons terecht.’’ 

Voor de officiële opening van het nudistenstrand, dat net voor 125.000 euro is aangelegd, begin mei moet alles hersteld zijn.

Keerzijde

Volledig scherm
Van de ondergrondse afvalcontainers zijn sloten opengemaakt en de groene kegels andersom geplaatst. © Leisurelands

En dan? Hoe voorkom je dit soort vandalisme? Extra beveiliging of camera's? Droogh denkt er niet aan. ,,Deze terreinen zijn zo groot en toegankelijk. Dit is de keerzijde van die toegankelijkheid. Met camera's zit je bovendien met de AVG, de wet op de privacy.’’ En eerlijk gezegd is camerabewaking ook principieel iets waar hij niet aan wil. ,,Als we die kant uit moeten met de samenleving....’’

Of de vernielingen op de Berendonck en het Wylerbergmeer verband met elkaar houden is niet bekend. Leisurelands heeft aangifte gedaan, net als de exploitant van de waterskibaan. Of dat wat gaat opleveren weet Droogh niet. ,,Bij dit soort vernielingen zijn er weinig aanknopingspunten. Het is hopen op tips.’’ 

De terreinbeheerder vraagt daarom eventuele getuigen om bij de politie te melden wat ze hebben gezien.

Volledig scherm
Brandschade bij het toiletgebouw bij recreatieplas Wylerbergmeer. © Leisurelands
Volledig scherm
Braakschade aan de deur van de kiosk bij recreatieplas Wylerbergmeer. © Leisurelands
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal