Volledig scherm
De witte boerderij bij de rotonde Schoenaker/Woeziksestraat. © Menno Pols/DG

Verkoop ketst af: witte boerderij Wijchen wordt (voorlopig) geen restaurant

WIJCHEN - De verkoop van de bekende ‘witte boerderij’ aan de Woeziksestraat in Wijchen is op het laatste moment afgeketst. Eigenaar de gemeente Wijchen stond op het punt de verkoop af te ronden, maar de beoogde koper kon niet aan de voorwaarden voldoen. Daarop brak de gemeente de onderhandelingen afgelopen vrijdag af. 

De gemeente wil niet bekend maken wie de kandidaat-koper was. Deze partij kocht de bekende voormalige boerderij op de hoek van de Schoenaker en de Woeziksestraat ruim een jaar geleden. Doel was in het pand een restaurant te beginnen. 

De koop was echter ‘onder voorbehoud'. Dat wil zeggen dat de koop pas definitief zou worden als aan bepaalde voorwaarden was voldaan. ,,Aan die voorwaarden kon de koper niet voldoen. Daarom hebben wij de koopovereenkomst afgelopen vrijdag eenzijdig ontbonden’’, aldus wethouder Nick Derks van Wijchen. Om welke voorwaarden het ging, wil hij niet zeggen. 

‘Domper dat de koop is afgeketst’

,,Het is een domper dat de koop op het laatste moment is afgeketst’’, zegt Derks. ,,Nu gaan we de boerderij op nieuw laten taxeren en op de markt brengen.’’ De overeengekomen verkoopprijs in de deal met de aspirant-koper bedroeg 367.500 euro. De gemeente kocht de witte boerderij in 2011 voor 1,16 miljoen euro, ruim boven de taxatiewaarde van rond de acht ton.

Het college van B en W van Wijchen stelt de gemeenteraad voor de bestemming van de boerderij te wijzigen van ‘wonen’ naar ‘gemengd’. De gemeente ziet graag dat de boerderij een functie krijgt op het gebied van horeca en/of recreatie. De bestemming ‘gemengd’ maakt dat mogelijk. 

Wethouder stapte op

De gemeente is nog niet in gesprek met nieuwe kandidaten die het pand willen kopen. ,,Maar in de afgelopen periode hebben er verschillende mensen bij ons aangeklopt die belangstelling hadden’’, zegt Derks. ,,Alleen konden we niet met hen praten, omdat de boerderij onder voorbehoud verkocht was.’’

De witte boerderij kent een lange geschiedenis. Het pand werd privé bewoond, toen de gemeente het plan kreeg om de kruising Schoenaker/Woeziksestraat ter vervangen door een grote rotonde. Daarna kon het huis niet meer bewoond worden vanwege normen voor geluid en fijnstof die werden overschreden. Daarom kocht de gemeente het pand in 2011 aan. 

Toenmalig wethouder Piet de Bruijn voerde de onderhandelingen met de zaakwaarnemer van de bewoners zelf. De zaakwaarnemer was een oud-partijgenoot van hem binnen het CDA. Omdat De Bruijn daarmee de schijn wekte van belangenverstrengeling, werd zijn positie onhoudbaar en stapte hij op. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal