Geert Sanders in de zijtuin van Villa Sterrebosch, met erachter het kasteel. De achtertuin is dé huwelijksplek.
Volledig scherm
Geert Sanders in de zijtuin van Villa Sterrebosch, met erachter het kasteel. De achtertuin is dé huwelijksplek. © Paul Rapp

Villa Sterrebosch wil dé trouwplek van Wijchen worden

WIJCHEN - Villa Sterrebosch wil - als het kasteel als eerste gemeentelijke trouwlocatie gedurende een jaar komt te vervallen - graag dé trouwlocatie van Wijchen worden. Daarvoor moet in ieder geval de tuin, pal naast kasteel en -gracht, weersbestendig worden gemaakt. Dat kan door een kas te bouwen of een luxe spantent te plaatsen. 

Het Wijchense kasteel is een populaire plek voor verliefde stelletjes om ‘ja’ te zeggen: jaarlijks gebeurt dat er tussen de honderd en - in topjaren - driehonderd keer. Als vanaf eind dit jaar het kasteel verbouwd wordt, komt de trouwlocatie enige tijd te vervallen. 

Moeilijke exploitatie

Quote

Tien, twintig jaar geleden hadden bruiloften 's avonds nog 200 gasten. Maar nu zijn vrienden- en familie­krin­gen veel kleiner geworden.

Geert Sanders, horeca-ondernemer

Nog maar twee jaar geleden wilde eigenaar Geert Sanders van Villa én het tegenover gelegen Zaal Sterrebosch eigenlijk van de karakteristieke jaren ’30 -villa - in Art Decostijl - af, die de horecafamilie in 2003 had aangekocht. Reden: de veranderende bruiloftsmarkt en moeilijkere exploitatie van de villa. ,,Tien, vijftien jaar geleden werd er overdag met een stuk of vijftig gasten in de villa nog het huwelijk gesloten, waarna ’s avonds in de zaal nog eens tweehonderd bruiloftsgasten kwamen meevieren”, licht Sanders toe. ,,Maar zowel de vrienden- als familiekring is voor veel mensen kleiner geworden. De feestgroep blijft steken bij hooguit vijftig mensen.” Waarmee de situatie dreigde dat de villa meer geld ging kosten dan opleveren. ,,Want elke vrijdag moeten er wel twee tuinmannen aan de slag.” 

Quote

We willen voor Villa Sterre­bosch van 35 bruiloften vorig jaar naar 70 bruiloften komend jaar.

Geert Sanders

Toch besloot Sanders een jaar geleden de villa aan te houden. Door een huurvergoeding te vragen, is de exploitatie weer rond te krijgen. ,,En komen de stellen die echt graag hier willen feesten nog steeds.” Nu moet de volgende stap gezet worden: dé jawoord-plek als vervanging van het kasteel worden. Dat betekent eerst een make-over binnen: nieuwe verlichting, gordijnen en schilderwerk; wel allemaal in de historische Art Decostijl. En daarna de tuin als dé plek voor de huwelijksvoltrekking weersbestendig maken. Sanders: ,,Zo’n kas of luxe tentdoek is ook een investering van vele duizenden euro’s.” Maar de ambities met de villa vragen daar wel om: ,,We hebben nu 35 trouwerijen per jaar in de villa. Dat moet verdubbelen naar 70.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal