Voetbalteam zo succesvol dat een groep spelers nu buiten de boot dreigt te vallen

WIJCHEN - Al zes jaar lang krijgen voetballers met een verstandelijke beperking de kans bij SC Woezik te sporten. De resultaten zijn heel goed maar juist daardoor dreigt nu een groep spelers tussen wal en schip terecht te komen. 

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Paul Knoop en peter Jansen van SC Woezik. © David van Haren

Peter Jansen had nooit kunnen vermoeden dat zijn hersenspinsel zo’n succes zou opleveren. De 69-jarige Wijchenaar begon zes jaar geleden met Voetbal+ bij voetbalclub Woezik in zijn woonplaats. Mensen met een verstandelijke beperking krijgen op die manier de kans om te voetballen én zich verder te ontwikkelen. Nog altijd blijkt Voetbal+ een schot in de roos, al wordt de begeleiding voor één groep spelers nu problematisch. 

Jansen: ,,Het grootste probleem waar we tegenaan lopen is het niveauverschil tussen spelers. Voetballers die zich bij ons dusdanig ontwikkelen, dat ze qua voetballend vermogen en cognitief denkvermogen ver boven de rest uitsteken. Zij vallen nu tot onze grote spijt tussen wal en schip.”

Hij en de begeleiders hadden zelf niet durven dromen dat het zou gebeuren. ,,Maar we zien zelfs het effect bij de extreme gevallen. Een jongen met zwaar autisme die nooit sprak, kroop nadat hij bij ons kwam voetballen steeds meer uit zijn schulp. Op een gegeven moment liep hij lachend het veld op en af. Dat is zo’n mooi moment, onbetaalbaar. Ook voor de omgeving van die jongen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal