Volledig scherm
Door het zachte weer beginnen de narcissen al te bloeien op de Randweg Noord Wijchen. © Eveline Van Elk

Vroege bloei narcis zegt niets over klimaatverandering

WIJCHEN - Wat? Nu al bloeiende narcissen? Dat moet wel een bewijs zijn dat de natuur van slag is, zou je denken bij het zien van deze foto, genomen langs de Randweg Noord in Wijchen. Maar het is maar zeer ten dele het geval. 

Natuurlijk, het is nog amper winter geweest. Een sneeuwbui of zelfs maar een dun laagje ijs op de sloten hebben we nog niet gezien. Dat kan een gevolg zijn van de opwarming van de aarde, maar de bloei van deze narcissen heeft daar weinig mee te maken. 

Van nature niet in Nederland

,,De narcis komt van nature in Nederland niet voor’’, zegt Gelderlander-bioloog Gerrit Jansen. ,,De wilde narcis zien we in Zuid-Europa. Dat is een bloem met witte bladeren en een oranje hart. Alle narcissen die we hier zien, zijn gekweekte soorten. Sommige soorten daarvan bloeien heel vroeg. 

Natuurlijk, als het tien graden vroor zouden ze nog niet uitlopen. Maar toch zegt het weinig. De dieren vormen een betere afspiegeling van de klimaatverandering. Er trekken bijvoorbeeld minder ooievaars weg in de winter, omdat het minder koud is hier.’’

Maas en Waal