Volledig scherm
Het Wijchense gemeentehuis. © Eveline van Elk

VVD Wijchen wil een kinderburgemeester

WIJCHEN - Een kinderburgemeester moet politieke interesse aanwakkeren bij basisscholieren. Dat stelt fractievoorzitter Nick Derks van de Wijchense VVD. Derks wil begin 2017 een voorstel doen om de eerste kinderburgemeester van Wijchen in het leven te roepen.

Als de rest van de Wijchense politiek daarmee instemt, wordt er een kinderburgemeester aangesteld voor de periode van één jaar.

Succes
In andere gemeenten ziet Derks dat het een succes is. „De kinderburgemeester voegt iets extra's toe en betrekt de jeugd meer bij de politiek. Zo gaat hij of zij onder andere langs bij de basisscholen."

Sinterklaas
De VVD-leider noemt de gemeente Lingewaard als voorbeeld, waar de 12-jarige Gijs Teunissen de eerste kinderburgemeester mocht zijn. In juli zei de jonge burgervader in De Gelderlander het werk 'prachtig' te hebben gevonden. Zo heeft hij Sinterklaas ontvangen en mocht hij een sociaal-cultureel centrum in Gendt openen.

Actief
Derks vindt zo'n jonge burgemeester een goede aanvulling op de kindergemeenteraad, die sinds 2014 in Wijchen actief is. „Nadat die raad bijeen is gekomen, blijft het een lange tijd stil. De kinderburgemeester is daarentegen het hele jaar actief."

Voorstellen
De jonge leden van de kindergemeenteraad doen jaarlijks verschillende voorstellen vanuit hun school, waarvan er uiteindelijk één wordt uitgevoerd. Hiervoor is een budget van 2.000 tot 2.500 euro beschikbaar.

Waarschijnlijk wordt het niet de bedoeling dat de kinderburgemeester de kindergemeenteraad gaat leiden. Wel krijgt hij of zij allerlei andere taken. „Hij mag bijvoorbeeld collegevergaderingen bijwonen en openingshandelingen verrichten. Inhoudelijk kan hij natuurlijk ook wat toevoegen", aldus Derks.

Maas en Waal