Wethouder Titus Burgers onder vuur, maar hij mag diep snijden in de zorg

WIJCHEN - Wethouder Titus Burgers mag flink snijden in de kosten van de jeugdzorg en de Wmo in Wijchen. Tegelijkertijd hebben lokale politici flinke kritiek op hem: waarom greep hij niet eerder in om miljoenentekorten te voorkomen?

Titus Burgers.
Volledig scherm
Titus Burgers. © Eveline Van Elk

Dat bleek dinsdagavond tijdens een voorbereidende discussie op een raadsvergadering die inderhaast voor komende donderdag is belegd. Burgers wil namelijk geen dag verliezen in de strijd tegen de verliezen in de Wijchense zorg. Hij voorziet een tekort van zeker 1,7 miljoen als niet direct wordt ingegrepen. Zo wil hij dat burgers vaker naar goedkopere of zelfs gratis zorg worden verwezen en dat zorgaanbieders geen niet-spoedeisende zorg meer leveren als hun budget op is.

Alle raadsfracties zien de noodzaak van de pijnlijke maatregelen, maar partijen als D66, Wijchen Lokaal, VVD vragen zich hardop af waarom Burgers niet al veel eerder ingreep. ,,De gemeente was de regie kennelijk kwijt”, zegt D66-raadslid Kees van Galen. ,,Veel maatregelen hadden al veel eerder genomen kunnen worden.”

Burgers schoof de schuld dinsdagavond naar het bestuur van Rondom Wijchen, de organisatie van zorgaanbieders die tot eind vorig jaar de zorg namens de gemeente uitvoerde. Dat had al vroeg in 2019 bezuinigingen toegezegd, aldus Burgers: ,,Maar die maakten ze niet waar.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal