Volledig scherm
De Loonse Waard, tussen Niftrik en Balgoij: wel of geen loslopenden honden? © DG

Wethouder trekt keutel in: honden mogen weer los in Loonse Waard

NIFTRIK/BALGOIJ Honden mogen weer als vanouds loslopen in de Loonse Waard en de uiterwaarden langs de dijk tussen Niftrik en Balgoij. Wethouder Paul Loermans vindt dat hij een maand geleden een overhaast besluit heeft genomen met de aanlijnplicht. 

Loermans heeft ervaren dat zelfs natuur- en milieuorganisaties het totale losloopverbod veel te ver vinden gaan. In deze krant gaven zij aan dat zo'n verbod voor een gedeelte van Loonse Waard voldoende flora- en faunabescherming geeft, zodat ook een deel van het gebied voor loslopende honden beschikbaar kan blijven. Daarnaast heeft de wethouder twijfels of het besluit om loslopende honden te verbieden juridisch wel op juiste grond is genomen: de gemeenteraad had er over moeten oordelen. Ook vanuit de politiek kwam stevige kritiek op Loermans besluit; net als uiteraard vanuit hondenbezitters die hun viervoeter regelmatig in de Loonse Waard laten rennen. 

Borden weer weg

Daarom worden de pas geplaatste borden dezer dagen weer weggehaald en zijn loslopende honden vooralsnog overal in de Loonse Waard en de Maasuiterwaarden richting Balgoij weer welkom. De wethouder gaat in overleg met de natuurbeschermers om te bekijken voor welk gebied het losloopverbod in de toekomst wel effectief is. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal