Volledig scherm
PREMIUM
Het logo van de op te heffen zorgcoöperatie Rondom Wijchen. © Rondom Wijchen

Wijchen gaat de regio in voor jeugdzorg en Wmo

WIJCHEN - Wijchen gaat haar jeugdzorg en maatschappelijke zorgtaken weer meer met de regio regelen. De gemeente zoekt de komende tijd nadrukkelijker aansluiting bij het Regionaal Ondersteuningsbureau (ROB) voor het afsluiten van contracten met zorgaanbieders. Een poging om zelf alles op Wijchense schaal te regelen is mislukt.

Twee jaar geleden startte in Wijchen de zorgcoöperatie Rondom Wijchen. Daarin werkten zo’n honderd zorgaanbieders samen. Die kregen één zak geld om de zorgtaken die op het bordje van de gemeente lagen (de wmo en de jeugdzorg) onderling te verdelen.

Het is een zeldzame constructie in Nederland, maar die zou de gemeente veel werk uit handen nemen. Wijchen hoefde namelijk geen tientallen contracten uit te onderhandelen. Ook zouden aanbieders, zo was de gedachte, meer samenwerken en de zorg zo beter en efficiënter maken. De gemeente, die ‘de ballen verstand’ heeft van zorg, zou op de achtergrond blijven, was het idee van toenmalig wethouder Rob Engels.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal