Volledig scherm
Wijchen gaat na jaren eindelijk werk maken van illegale bewoning op Wighenerhorst. © Paul Rapp

Wijchen gaat illegale bewoning vakantiepark Wighenerhorst aanpakken

WIJCHEN/ALVERNA - Wijchen gaat de illegale bewoning van de vakantiehuisjes op het Wijchense recreatiepark Wighenerhorst aanpakken. De gemeente greep jarenlang niet in, maar dat gaat dit jaar anders worden.

Wethouder Geert Gerrits wil dat Wighenerhorst, een park met 109 vakantiehuisjes tussen Alverna en het Vennengebied, weer echt een recreatiepark wordt. Hij ziet er niets in om het park op de lange termijn om te toveren tot een soort seniorenwijk, een idee dat sommige huisjeseigenaren wel zien zitten. ,,We creëren geen nieuwe woonwijk. Dat gebeurt alleen bij de bestaande kernen”, zegt hij. Het feit dat alle stenen huisjes er al staan en er dus qua uiterlijk niks zou veranderen, doet daar voor Gerrits niets aan af.,,Ik zie een kentering in toeristische behoeftes: recreatie kan en moet daar echt weer de boventoon gaan voeren.”

Wighenerhorst kwam onlangs in het nieuws vanwege een conflict tussen huisjeseigenaren en de beheerder van het park. Daarbij zaten de huisjes enkele dagen zonder gas.

Gedoogverklaring

Burgemeester Hans Verheijen laat dit jaar alle woonsituaties in kaart brengen en controles uitvoeren. Zonodig grijpt hij in door bewoning te verbieden en boetes uit te delen. Volgens hem worden 37 huisjes zonder verklaring nooit als vakantiehuisjes aangeboden. Ook woont er niemand die in het verleden een zogenoemde gedoogbeschikking kreeg om er te wonen. In 2003 verleende Wijchen die aan mensen die er al langere tijd illegaal woonden, maar tegen wie nooit was ingegrepen. Overlijden of verhuizen deze mensen, dan vervalt het woonrecht op het adres: zo zou het permanente wonen moeten ‘uitsterven’.

Hulpdiensten

Quote

Ik verwacht geen hennepkwe­ke­rij­en tegen te komen, maar sluit het ook niet uit. Net als sociale misstanden.

Hans Verheijen, burgemeester gemeente Wijchen

,,Waar we mee aan de slag moeten zijn 6 woningen waar bewoning gedoogd werd, maar waarvan de eigenaar er mogelijk niet meer in zit; en de 37 woningen waarvan we denken dat ze illegaal bewoond worden.” Verheijen hecht ook veel waarde aan het checken van de situaties voor hulpdiensten: kunnen brandweer en ambulance wel probleemloos het terrein op en zijn de wegen voldoende begaanbaar? Hij verwacht geen hennepkwekerijen tegen te komen. ,,Maar ik sluit niets op voorhand uit; net als sociale misstanden.”

Op het park wordt verdeeld gereageerd op de voorgenomen actie van de gemeente. Volgens bestuurslid Raymond Tiemens van de stichting die de voorzieningen op het park beheert valt het probleem van illegale bewoning enorm mee. Volgens hem mogen de meeste eigenaren er niet wonen, maar hun huisje wel degelijk permanent aan iemand verhuren. Voorzitter Marijke van Hout van de Vereniging van Eigenaren (VVE) ondersteunt die lezing. Beheerder Roland van Embden zegt dat lang verhuren niet mag en vindt de cijfers van de gemeente realistisch: ,,Van mij mogen ze schoon schip komen maken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal