Volledig scherm
De brandweer heeft te veel tijd nodig om in Batenburg te komen, maar de gemeente wil geen 15 mille uittrekken voor veel meer rookmelders in het stadje. © DG

Wijchen heeft geen trek in 15.000 euro voor gratis rookmelders in verre Batenburg

BATENBURG/WIJCHEN - De bijna zevenhonderd inwoners van Batenburg krijgen geen gratis rookmelders van de gemeente Wijchen, om de brandonveiligheid te compenseren. De gemeenteraad heeft - CDA en PvdA uitgezonderd - geen boodschap aan de verre ligging ten opzichte van de brandweerkazernes. 

Zowel de regionale brandweer als de vereniging van brandweervrijwilligers drongen er de afgelopen week bij de gemeente op aan iets extra's te doen voor Batenburg. Omdat de kazernes in zowel Wijchen als Maasbommel als Druten ver weg liggen, lukt het geen enkele brandweerwagen om binnen de opgerekte, hoogste norm van maar liefst 18 minuten in Batenburg ter plaatse te zijn. Door Batenburg ‘vol te hangen met rookmelders’ zou in ieder geval worden bereikt dat bij een grote brand de bewoners op tijd buiten kunnen zijn. Iets dat Wijchen grofweg zo'n 15.000 euro zou kosten. 

Boodschap niet geland

Quote

Die 18 minuten halen we in Batenburg toch niet, het is zoals het is.

Ad Moerman, D66-commissielid

Maar die boodschap is bij burgemeester Hans Verheijen niet geland en hij had tijdens een politieke avond over dit onderwerp zelfs geen idee waar de brandweerorganisaties over spraken. Hij hamerde er op dat een echte oplossing veel te duur is: het bouwen van een extra brandweerkazerne of het permanent door professionals bezetten van de Wijchense kazerne, zodat de uitruktijd omlaag gaat. De meerderheid van de fracties staan er ook zo in, treffend verwoord door D66-commissielid Ad Moerman: ,,Die 18 minuten halen we niet voor Batenburg, het is zoals het is.” 

Quote

Rookmel­ders veranderen niets aan de slechte opkomst­tijd van de brandweer voor Batenburg, maar waarschu­wen bewoners wel tijdig.

Vereniging Brandweervrijwilligers

Wel beaamde Verheijen dat rookmelders van levensbelang zijn, om bij brand mensen binnen drie minuten weg te krijgen. Daarom mailde de vereniging van brandweervrijwilligers dat ‘rookmelders niets veranderen aan de opkomsttijd, maar wel bewoners tijdig waarschuwen'. De club van vrijwilligers hekelde in de mail de houding van Wijchen ten opzichte van Batenburg: zogenaamde extra maatregelen als het jaarlijks controleren van bijvoorbeeld de school is sowieso al een brandweertaak, net als het regelmatig oefenen bij openbare gebouwen en het controleren van het bluswater. Het enige plusje dat de vereniging van brandweervrijwilligers in het Wijchense beleid zien, is het voortaan standaard vanuit twee brandweerkazernes in de regio uitrukken bij een brand in Batenburg. 

Quote

Mogelijk komen er na een brand verzeke­rings­claims, omdat de aanrijtij­den voor de brandweer niet gehaald worden.

Wim Roosenboom, PvdA-commissielid

Het CDA voelde bij monde van Björn Derksen wel voor de investering in gratis brandmelders. ,,Dan moeten we voor die enige lastig te bereiken woonkern in heel Gelderland-Zuid die 15.000 euro uittrekken en onze verantwoordelijkheid nemen.” PvdA’er Wim Roosenboom ging nog een stap verder: hij vindt het principieel niet juist dat Wijchen de schouders ophaalt over de niet te halen 18-minuten-limiet. ,,Ga in gesprek met de regionale brandweer Gelderland-Zuid en laat hen maar met een oplossing komen. Bij een grote calamiteit hebben de Batenburgers dezelfde rechten.” Hij waarschuwde ook voor verzekeringsclaims bij een grote brand in Batenburg waar de brandweer niet op tijd bij wist te komen; iets wat de club van brandweervrijwilligers ook aanhaalt.  Maar de voor de rest van de Wijchense politiek hoeft dat allemaal niet. Verheijen: ,,We willen Batenburgse inwoners adviseren waar ze het beste hun zelf gekochte brandmelder kunnen ophangen. Maar die moeten ze wel zelf betalen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Oud-wethouder Erick Loermans van Wijchen: ‘Gosse Noordewier, Marcel Thijsen en Agnes Schaap staken een mes in mijn rug’
    PREMIUM
    Interview

    Oud-wethouder Erick Loermans van Wijchen: ‘Gosse Noordewier, Marcel Thijsen en Agnes Schaap staken een mes in mijn rug’

    WIJCHEN - Wethouder Erick Loermans vertrok na de verkiezingen van 2010 plotseling van het politieke toneel in Wijchen, toen zijn partij zich terugtrok uit de college-onderhandelingen. Nu, negen jaar later, vertelt hij wat er achter de schermen binnen de PvdA gebeurde. ,,Gosse Noordewier, Marcel Thijsen en Agnes Schaap hebben een mes in mijn rug gestoken.’’

Maas en Waal