Het nieuwe zonnepark bij Ewijk.
Volledig scherm
Het nieuwe zonnepark bij Ewijk. © Eveline Van Elk

Wijchen hoopt op nieuwe melkkoe: groene stroom

WIJCHEN - Groene energie kan een belangrijke bron van inkomsten worden voor de gemeente Wijchen. Die onderzoekt of en hoe ze de kas kan spekken door zelf met bijvoorbeeld zonneparken of windmolens te beginnen.

Zo’n nieuwe geldbron komt zeer goed van pas. De gemeente heeft steeds minder grond om te verkopen voor woningbouw en er komt steeds minder geld binnen uit de verkoop van kavels op bedrijventerrein Bijsterhuizen. Dat is bijna vol.

Rode cijfers

Mede daardoor duikt de gemeente komend jaar in de rode cijfers. Gisteravond ging de gemeenteraad schoorvoetend akkoord met een verhoging van de onroerendezaakbelasting met 11,5 procent, die ten minste een deel van het tekort moet dichten.

Dat tekort is reden voor wethouder Titus Burgers om te bekijken wat er allemaal mogelijk is en hoever een gemeente kan en mag gaan met het opzetten van energieprojecten. ,,We stimuleren mensen om te investeren in groene energie, maar we kunnen dat als gemeente misschien ook zelf doen. Alles wat de gemeente daar vervolgens mee verdient, komt ten goede van de samenleving.”

Dat laatste zal het draagvlak voor groene energieprojecten een stuk groter maken, denkt raadslid Pim Verbeeten van Kernachtig Wijchen. Die partij riep samen met PvdA en D66 Burgers gisteravond op de mogelijkheden voor ‘groene’ inkomsten te verkennen.

Klapper

,,We hebben een flinke klapper nodig om het verlies van het geld van Bijsterhuizen op te vangen”, zei Verbeeten. ,,Alles moet niet automatisch bij een commerciële partij beginnen, zoals bij het zonnepark in Hernen. Waarom zou al het geld uit duurzame energie naar een boer met land moeten gaan, terwijl we er via de gemeente allemaal van kunnen profiteren?”

Is Burgers al bezig met een onderzoek, de drie partijen dwingen hem nu uiterlijk 1 juni zijn bevindingen aan de raad te presenteren. Ze willen dat hij partnergemeente Druten vraagt mee te doen.

‘Ondernemertje spelen’

De rest van de raad ziet er juist niets in dat de gemeente ‘ondernemertje gaat spelen’, zoals CDA-raadslid Karin Hoogteijling het noemde. Ook VVD-fractievoorzitter Alice Peters-Vroom vindt ondernemen geen taak van de overheid: ,,Is het wenselijk om de concurrentie aan te gaan met bedrijven die al járen bezig zijn groene energie te ontwikkelen?”

Er zijn al voorbeelden van gemeenten die energieprojecten opzetten. Midden-Drenthe bouwt een zonneveld van 21.000 panelen.

Maas en Waal