Volledig scherm
Santa Run in Wijchen. © Paul Rapp

Wijchen komt al rennend in de stemming voor kerst

Wijchen – Zo’n honderd Kerstmannen en -vrouwen stonden afgelopen zaterdagavond op en neer te springen op een remix van ‘Last christmas’ van Wham. Hart for Her, sportschool voor vrouwen, zorgde voor een stevige opwarming voor alle deelnemers van de tweede editie van de Santa Run.

Volledig scherm
De Santa Run in Wijchen © Paul Rapp

De in een rood kerstpak gestoken mannen en vrouwen, sommigen met brandende kerstlichtjes om zich heen, liepen voor het goede doel. Hun kerstpak was bij de inschrijving al inbegrepen. De Santa Run-deelnemers kwamen uit Wijchen, Winssen, Den Bosch, Arnhem, Nijmegen en Duitsland. 

,,Vorig jaar hadden we hier in Wijchen de eerste Santa Run’, zegt Bart Verploegen van de Wijchense Tafelronde, vereniging voor ondernemende mannen tussen de 18 en 40 jaar en organisator van deze Santa Run.

,,Het idee kwam toen van Geert Sanders van Sterrebosch, tevens een van de vele sponsoren. We zochten de samenwerking op, om geld op te halen voor de Voedselbank.”

Dit jaar werd geld ingezameld voor Make a Wish, organisatie om kinderen en hun ouders in een moeilijke periode, vaak een levensbedreigende ziekte, te helpen. De deelnemers liepen zaterdagavond een traject van 2,5 kilometer en konden kiezen of ze dit eenmaal of tweemaal liepen.

De route werd met lichtjes aangegeven en voerde langs het Kasteel van Wijchen, door het centrum, over de markt, door het Laantje en weer terug naar Sterrebosch, waar de start- en finishplek was. Martin Slebus uit Wijchen stond bij de start/finish om zijn vrouw Margaret en schoonzoon Bas van Son aan te moedigen en binnen te halen. 

,,Mijn vrouw doet vaker mee aan dit soort runs. Ze doet ook mee aan de Marikenloop.” Zelf rende Slebus niet mee. Hij rent niet graag. ,,Bovendien ben ik PostNL-bezorger. Ik zit elke dag op de fiets, dus ik heb genoeg beweging.”

Winnaars

Volledig scherm
Santa Run in Wijchen. © Paul Rapp

Rond 20.30 uur hoorde Verploegen het bedrag dat was ingezameld. ‘ 4000 euro’, aldus de organisator. ,,Dat bedrag doneren we direct aan Make a Wish, mogelijk wordt het nog meer.” De Wijchense Tafelronde zoekt nog een ondernemer die zijn product voor de helft van de prijs wil aanbieden.

,,Vorig jaar haalden we extra geld op met een actie met barbecuestellen. Zo’n soort actie zouden we ook dit jaar weer willen.”

Rond 22.00 uur waren de uitslagen bekend. De winnaar van de Santa Run Wijchen 2019 werd Jurrian van Meegen die de 5 kilometer rende en in 14.20 minuten finishte. De 2,5 kilometer werd gewonnen door Daan van Kolck in 12.03. Bas van Son, schoonzoon van PostNL-bezorger Slebus, eindigde in 20.04 minuten op plek drie.

Maas en Waal