Volledig scherm
Archief © ANP

Wijchen neemt jeugdzorg permanent onder de loep

WIJCHEN - De gemeente Wijchen gaat de kosten en de kwaliteit van jeugdzorg en de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) permanent in de gaten houden. Om dat goed te kunnen doen, gaat onderzoeksbureau Scope hier een meetinstrument voor ontwikkelen.

Daarmee kan straks bijvoorbeeld worden bekeken hoeveel zorgverleners er met een behandeling bezig zijn en hoe dat verloopt. De gemeente kan dan makkelijker beoordelen of dat bijvoorbeeld ook door één zorgverlener kan worden gedaan of dat hier op een andere manier geld bespaard kan worden.

Controle
Het belangrijkste doel hiervan is dat de zorgkosten onder controle worden gehouden. Wijchen geeft hier namelijk meer geld aan uit dan andere gemeenten rond Nijmegen. Hoe dat nou precies komt, is niet duidelijk. „We hebben nu geen goed zicht op aantallen en kwaliteit van de verleende zorg", zegt Wijchens wethouder Rob Engels. „Met dit systeem zien we wat er gebeurt. Wie zijn de doorverwijzers? Wat zijn de casussen?"

Handig systeem
Dit soort informatie heeft de gemeente nu al wel, maar er is geen handig systeem voor om dit de analyseren. Alle informatie die de gemeente heeft over zorgverleners en cliënten komen straks geanonimiseerd in dat monitoringssysteem, waarmee dat makkelijker wordt.

Maas en Waal