Volledig scherm
Deze gans zet uit onvrede een flinke keel op omdat een fotograaf haar komt storen tijdens een genietmomentje in het keurig gemaaide gazon voor Het Kasteel in Wijchen. © Koen Verheijden

Wijchen wil ganzen in centrum weren met hoger gras

WIJCHEN - Extra lang gras moet een oplossing zijn voor de ganzenplaag waar de gemeente Wijchen mee kampt. De komende twee weken worden twee locaties aangewezen om uit te vinden hoe de vogels het best geweerd kunnen worden. Hiermee moet de hinder van poep en kaalgevreten plekken afnemen.

Ganzen zijn niet alleen op weilanden en uiterwaarden buiten de bebouwde kom soms een plaag, Wijchen heeft er ook binnen de kom last van. Daarom riep de politiek vorig jaar zomer op om een ‘bestrijdingsplan’ op te stellen. Maar binnen de bebouwde kom mogen de dieren niet worden afgeschoten.

Op twee populaire ganzenlocaties mag het gras nu dus extra lang groeien. De hoop en verwachting is dat de ganzen deze plekken dan met rust laten. ,,Naar verluidt zijn de dieren dol op keurig gemaaid gras’’, laat wethouder Paul Loermans weten. ,,Door minder vaak te maaien, moet het minder aanlokkelijk voor ganzen worden.’’

Hij noemt de kasteeltuin en het groen rondom delen van het Wijchens Meer als locaties waar soms te veel ganzen neerstrijken. De daadwerkelijke proeflocaties moeten nog worden aangewezen.

Tijdens de proef wordt ook het aantal ganzen vastgesteld. Hiermee moet duidelijk worden hoe groot de overlast nu echt is, want dat inzicht is er nu nog nauwelijks. Bij de aanpak wordt ook met de provincie, de vogelwerkgroep en de wildbeheereenheid overlegd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal