Volledig scherm
© Thinkstock

Wijchen wil zwemdiploma voor arme kinderen

WIJCHEN - Wijchen gaat ervoor zorgen dat alle kinderen uit arme gezinnen een zwemdiploma kunnen halen. Om dat te betalen, wordt geld gebruikt dat vanuit Den Haag komt en is bedoeld voor de bestrijding van kinderarmoede. Daar heeft de Wijchense politiek de gemeente gisteravond opdracht toe gegeven tijdens de behandeling van de gemeentelijke begroting voor 2017.

Het idee komt uit de koker van de PvdA, naar aanleiding van een Wijchens onderzoek naar zwemvaardigheid. „Alle kinderen die de basisschool verlaten, moeten kunnen zwemmen", zegt PvdA-voorman Peter Gatzen. „Er moet een plan komen voor kinderen die nu niet naar zwemles kunnen."

Zwemdiploma
De meeste kinderen in Wijchen kunnen zwemmen: 97,5 procent van de jeugd in groep 8 is in het bezit van zwemdiploma A, blijkt uit het onderzoek.

Ter vergelijking: in heel Nederland is dat 94 procent. Het Wijchense aantal zwemdiploma's ligt dus hoog, ondanks de afschaffing van het schoolzwemmen in 2011.

Groep 8
In Wijchen zijn nog twaalf kinderen in groep 8 zonder zwemdiploma. Daarnaast hebben veertien kinderen dankzij financiële steun van andere partijen zwemles kunnen volgen. Zo heeft een aantal kinderen van vluchtelingen via de stichting VluchtelingenWerk een bijdrage gekregen.

Voor een onbekend aantal kinderen is zwemles duur, en moeten ouders zich in bochten wringen om de zwemles te betalen. Voor die groep wil de PvdA een regeling in het leven roepen. Het plan wordt omarmd door de gemeenteraad en is unaniem aangenomen.

Maas en Waal