Volledig scherm
Kasteel Wijchen wordt opgeknapt en verfraaid. Alleen is nog de discussie hoe fraai en wat dat mag kosten. © PR

Wijchens kasteel wordt fraai, fraaier of op z'n allerfraaist

WIJCHEN - Dat kasteel Wijchen in 2020 of 2021 stevig onder handen wordt genomen, krijgt de zegen van de hele Wijchense politiek. Het is alleen nog de vraag of de basisplus-variant, de meest luxe variant of iets er tussenin wordt gekozen. Want er hangt wel een even stevig prijskaartje aan. 

Het kasteel krijgt op de binnenplaats een hoge, glazen overkapping, waardoor een grotere foyer en fijnere entree ontstaat. Ook wordt de kelderverdieping deels uitgegraven zodat er een souterrain onstaat waar archeologische vondsten in tentoongesteld gaan worden. En worden de zalen op de begane grond - waaronder de raadzaal - met groot historisch gevoel heringericht. Over dit alles geen discussie maar louter gejuich: de Wijchense politiek heeft er graag zo'n 4 miljoen euro voor over.

Klimaatinstallatie

Maar dan: moet de nieuwe klimaatinstallatie ook op de bovenste verdieping bij het museum worden aangelegd? In de bassisplus-variant niet, maar veel fracties willen toch ook dat er ook meteen betere luchtbeheersing in het museum komt. Afgelopen zomer was het immers zelfs zo heet, dat het museum enkele dagen op slot ging. En bovendien: als je nou toch flink gaat verbouwen en verbreken, neem je dat meteen mee. Maar het kost wel 100.000 euro extra, iets waar de critici op wijzen. Toch lijkt deze extra investering er wel te komen.

Puzzelen

Wethouder Geert Gerrits wees er sowieso fijntjes op dat alle extra wensen nogal wat budget komen. ,,Weeg dat goed af bij de begrotingsvergadering over enkele weken, we hebben meer grote plannen." Dus wordt het voor de fracties nog even puzzelen wat wel en wat niet; zeker omdat ze bij zo'n uitzonderlijk gebouw als het kasteel graag met één mond willen spreken.

Kapel 

De plaatsing van zonnepanelen daarentegen lijkt geen meerderheid te krijgen. De meeste discussie zal nog gewijd gaan worden aan de eerste verdieping, waar zich een aantal vergaderkamers bevinden. Die inrichting mag van enkele fracties best soberder worden uitgevoerd, terwijl er wel stemmen opgaan om de kapel in ere te herstellen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal