Sebastiaan Follong aan het werk in de keuken van restaurant Monarh in Tilburg.
Volledig scherm
Sebastiaan Follong aan het werk in de keuken van restaurant Monarh in Tilburg. © Pix4Profs/Jan Stads

Wijchense kampioenskok mikt op eigen sterrenrestaurant

WIJCHEN - De Wijchense kok Sebastiaan Follong wil binnen vier jaar een eigen restaurant hebben en daar ook snel één of meerdere Michelinsterren mee halen. Hij is in ieder geval al de beste jonge kok van het land.

Het 21-jarige kooktalent heeft een bliksemcarrière. Hij werkte al in de keuken van het Vaassense driesterrenrestaurant De Leest en start binnenkort in sterrenrestaurant Monarh in Tilburg. Voorlopig hoogtepunt: deze week won hij het Nederlands Kampioenschap voor Jonge Koks.

Quote

Dit is voor een jonge kok de meest gewilde prijs

Kalfslende

Dat gebeurde tijdens de horecabeurs Horecava in Amsterdam, waar Follong het op een groot podium opnam tegen zeven andere jonge culinaire tovenaars. Die bleken echter niet opgewassen tegen zijn luchtig brood met crèmes van scrambled egg en van parmesaanse kaas en parmaham, zijn kabeljauw met een schuim van kabeljauw en kokkels met zoet/zuur en groenten, zijn kalfslende, paddenstoelensaus, shiitake en knol, en de citroencrème met vanille ijs, dulcey chocolade en ananas.

Spotlights

,,Dit is voor een jonge kok de meest gewilde prijs", zegt Follong. ,,Je komt er echt mee in de spotlights. Maar dat betekent niet dat ik er al ben: ik moet er bij Monarh wel wat van gaan bakken.”

Follong startte, toen hij nog op het Maaswaal College zat, als hulpje bij het Wijchense restaurant Lieve Sophie. Hij regelde als leerling-kok al een stageplaats bij sterrenrestaurant Sense in Den Bosch en was chefkok bij het Nijmeegse Voldaan. Zijn avontuur in Vaassen duurde daarna kort, omdat het restaurant sloot. Vanaf volgende maand draait hij volop mee in Tilburg.

Waar hij zijn gedroomde eigen zaak wil beginnen, weet Follong nog niet. Wie weet krijgt Wijchen wel de primeur: ,,De plek van Het Wapen van Wijchen op de Markt zou mooi zijn. Maar dat blijft daar natuurlijk zitten.”

De prijswinnaars van het NK voor jonge koks met Sebastiaan Follong als vierde van rechts.
Volledig scherm
De prijswinnaars van het NK voor jonge koks met Sebastiaan Follong als vierde van rechts. © Gastronomisch Gilde

Maas en Waal