Volledig scherm
Mike Hoefnagels is druk bezig met het opbouwen van de attractie. © Eveline Van Elk

Wijchense kermis staat binnen één dag

WIJCHEN - Vanavond gaat de kermis in Wijchen van start. Voor de kermisexploitanten begon het ‘feest’ gisteren al. Ze bouwden zo'n vijftig attracties op. Twee portretten. 

Kermisexploitant Mike Hoefnagels (24)

,,Nee, dat hek hoort daar”, roept Mike Hoefnagels (24), kermisexploitant uit Roermond, naar één van zijn werknemers. ,,Het werk gaat gewoon door.” Met zijn team bouwt hij deze donderdagmiddag The Sound Machine op, dit jaar één van de grootste attracties op de Wijchense Kermis. Zo’n twaalf uur kost het voordat de attractie helemaal staat én klaar is voor gebruik. ,,We zijn inmiddels zo op elkaar ingespeeld. Iedereen weet wat hij moet doen”, zegt Hoefnagels. Hij bedient zelf de kraan om de onderdelen uit de vrachtwagen te halen. Hij is nu een jaar of zes eigenaar van The Sound Machine. ,,Het was een jongensdroom om ooit zo’n attractie te hebben. Een paar jaar geleden knapte ik hem helemaal op.” Het ‘kermisvak’ is hem met de paplepel ingegoten. Als kind ging Hoefnagels al met zijn ouders mee naar de kermis. ,,Toen ik wat ouder was, kreeg ik mijn eerste, eigen attractie. Dat was een wagen met van die grijpmachines.” Die ‘grijpwagen’ heeft hij nog steeds en is er dit jaar ook bij in Wijchen. Hetzelfde geldt voor een groot deel van zijn familie. ,,Mijn vader, moeder, neef en ga zo maar door. Ze staan allemaal op de Wijchense Kermis. Of dat gezellig is? Meestal wel”, zegt hij met een lach op zijn gezicht.

Volledig scherm
Mike Hoefnagels heeft meerdere attracties. © Eveline van Elk

Kermisorganisator Sander Willemstein

,,Het is niet omdat ik nu in Wijchen ben, maar ik vind dit een van de mooiste kermissen”, zegt Sander Willemstein (41). Hij organiseert namens Bureau de Kermisgids ieder jaar veel kermissen in het land. ,,De kermis leeft in Wijchen. Mensen verheugen zich er op, ook als het regent komen ze. Op zaterdag en zondag is het hier echt druk.” Met ‘hier’ bedoelt Willemstein de Kasteellaan, waar de exploitanten deze donderdag druk zijn met de voorbereidingen. De ene eigenaar maakt zijn attractie schoon, de ander is nog bezig met de opbouw en de mensen van de snoepkraam rijgen de aardbeien alvast op een stokje. In opdracht van de gemeente Wijchen boekt Willemstein de attracties. ,,Je wil voor ieder wat wils, maar je moet ook kijken wat waar past en ondertussen wil je nog vernieuwend zijn. Ik adviseer de gemeente daarin. Voor de prominente plek aan het eind van de Kasteellaan hadden we dit jaar meerdere gegadigden. Samen maken we dan een keuze. Dit keer is die op The Sound Machine gevallen. In deze vorm stond de attractie niet eerder in Wijchen.” Als iets nieuws is, probeert Willemstein het altijd zelf uit. ,,Dat doe ik wel als het druk is. Anders laten de exploitanten, omdat ze mij kennen, de attractie maar doordraaien.” 

Volledig scherm
Sander Willemstein helpt een handje mee. © Eveline van Elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal