Volledig scherm
© AVAVA/Thinkstock

Wijchense klassen vaker thuis door nieuwe wet

WIJCHEN - Basisscholen uit de gemeente Wijchen waarschuwen ouders dat ze vanaf komend schooljaar vaker klassen naar huis moeten sturen bij ziekte van de leerkracht. Het vinden van vervangers wordt door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid namelijk een stuk problematischer, voorspellen zij.

De wet, bedoeld om de verschillen tussen vast personeel en flexwerkers kleiner te maken, geldt sinds 1 juli ook voor het basisonderwijs. Scholen mogen invalkrachten die zes keer worden ingezet, vervolgens een half jaar niet oproepen. „Het probleem is dat de wet geen onderscheid maakt tussen zes keer een dag invallen en zes keer een half jaar invallen", zegt Elly van Kraaij van CPV Ingenium, een vervangerspool met 478 flexkrachten die worden ingezet in Gelderland, Brabant en Limburg. „Als ik straks iemand nodig heb voor een dag of twee dagen, zal niemand zijn vinger opsteken, ben ik bang. Invallers willen natuurlijk liever langer aan de slag en dat kan ik ze niet kwalijk nemen."

Nieuwsbrief
„We zullen ons tot het uiterste inspannen om leerlingen bij uitval toch onderwijs te bieden", zegt bestuurder Hennie Biemond van de Wijchense onderwijskoepel Kans & Kleur, waar zestien basisscholen onder vallen. „Maar we voorzien dat bij de eerstvolgende griepgolf van het nieuwe schooljaar het heel lastig wordt om voldoende invallers te vinden."

Kans & Kleur heeft haar waarschuwing deze week in een nieuwsbrief aan de ouders verwoord. De tekst: 'We verwachten de komende jaren dat het vaker voorkomt dat er geen vervanger beschikbaar is. Gevolg is dat we vaker gedwongen zijn groepen leerlingen naar huis te laten gaan.'

Zorgen
Andere Gelderse schoolbesturen onderschrijven de zorgen rond vervanging volmondig, maar niet allemaal denken ze dat het daadwerkelijk tot het naar huis sturen van kinderen zal komen. Met name kleine schoolbesturen en kleinere koepels worstelen. Bij het Personeelscluster Oost-Nederland (PON), waarbij wel 130 scholen van 33 schoolbesturen in de Liemers, Achterhoek en Twente zijn aangesloten, maken ze zich minder zorgen. „Goede samenwerking en een stevige schaalgrootte, dat helpt bij het vinden van de juiste invallers", zegt Mini Schouten, directeur van PON.

Waarschuwing

De PO-raad, de landelijke belangenbehartiger van het primair onderwijs, waarschuwt al twee jaar voor het scenario dat zich nu aandient als gevolg van de nieuwe wet.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs laat weten dat het naar huis sturen van leerlingen 'niet nodig zou moeten zijn'. „De waarschuwingsbrief van de Wijchense scholen aan ouders lijkt ons voorbarig. De cao biedt voldoende mogelijkheden om vervanging te organiseren. Kinderen hoeven niet de dupe te worden. We nemen contact op met het bestuur om het gesprek hierover aan te gaan."

Maas en Waal