Volledig scherm
In een nieuwe productiehal van EromesMarko hangen medewerkers frames van lestafels aan de lijn die ze naar een spuitcabine voert. © Bert Beelen

Wijchense schoolmeubelmaker wordt uitvalsbasis voor vernieuwers van onderwijs

WIJCHEN - De grote uitbreiding van de fabriek van EromesMarko in Wijchen is bijna klaar. Nederlands grootste producent van schoolmeubels opent er ook de Meshallen, een centrum waar onderwijsondernemers, -vernieuwers en onderwijsmensen zelf kunnen werken.

In de Meshallen - een naam die verwijst naar de oude fabriek bij station Wijchen - komen onder meer veertig flexwerkplekken, brainstormkamers en een ruimte voor evenementen. ,,We hebben nu al 25 deelnemers”, zegt ‘kwartiermaker’ Wim van Schie van De Meshallen. ,,EromesMarko is er daar natuurlijk één van, maar ook de Algemene Vereniging van Schooleiders en jonge ondernemers die zich richten op, bijvoorbeeld, ervaringsgericht onderwijs en de opleiding van taal- en rekencoördinatoren. Inmiddels staan er hier ook al veertig evenementen gepland.”

Handel

Volledig scherm
Susan Kokke. © Bert Beelen

EromesMarko, dat voor een fusie tien jaar geleden nog kortweg Eromes heette en veelal nog steeds zo wordt genoemd, wil met het samenbrengen van experts helpen het onderwijs ‘beter te maken’, zegt manager Susan Kokke. Een link met de handel is er zeker ook. Potentiële klanten uit het onderwijs zullen in Wijchen over de vloer komen: ,,En uit alle ideeën kunnen nieuwe producten ontstaan.” Ruim twee jaar geleden begon het nieuwbouwproject. De hallen die sinds 1968 werden gebouwd op het terrein tussen de Nieuweweg en de Graafseweg werden gesloopt en stukje bij beetje vervangen door één modern en duurzaam pand. Dat is ook meters hoger: het volume groeide van 50.000 naar 120.000 kubieke meter. Langs de Graafseweg valt nu de lange en hoge groene wand op. Ondertussen ging het meubelmaken gewoon door. Kokke: ,,We zaten te krap in ons jasje. Nu kunnen we op deze plek flink groeien. De productiecapaciteit is verdubbeld.”

Marktleider

Volledig scherm
Wim van Schie. © Bert Beelen

Hoe groot die productie nu is, wil Kokke niet kwijt. Feit is wel dat EromesMarko de marktleider is in Nederland. Bij het eeuwfeest van Eromes, tien jaar geleden, hadden de Wijchenaren in onderwijsland een marktaandeel van 30 procent. Dat was nog vóór de fusie met concurrent Marko. De onderneming levert meubels van de kinderopvang tot aan de universiteit. Sinds kort richt EromesMarko ook bibliotheken in. Op de hoofdvestiging in Wijchen werken een kleine tachtig mensen. Enkele tientallen mensen werken er ook nog in de buitendienst en op kleinere productielocaties in Hoogeveen en Emmen.

In juni is het bouwen in Wijchen gedaan. De laatste productiehal kom in mei al in bedrijf. Kokke: ,,Scholen willen altijd rond de zomervakantie vernieuwen, dus in de lente wordt het weer erg druk.”

Volledig scherm
Impressie van de nieuwbouw. Bovenin loopt de Graafseweg, links de Nieuweweg en rechts de Cornelis Drebbelstraat. © EromesMarko
Volledig scherm
De nieuwe entree aan de voorzijde aan de Nieuweweg. © Bert Beelen
Volledig scherm
Een machine buigt stoelframes uit rechte buizen. © Bert Beelen
Volledig scherm
In het gebouw wordt nog druk gewerkt aan glazen ‘brainstormkamers’. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal