De rode tulpen staan op uitkomen in de Wijchense kasteeltuin.
Volledig scherm
De rode tulpen staan op uitkomen in de Wijchense kasteeltuin. © DG

Wijchense ‘vlagbloemen’ bloeien al, maar verder is het dubben over 4 en 5 mei

MAAS EN WAAL - Gemeenten in Maas en Waal zoeken naar manieren om Dodenherdenking en Bevrijdingsdag dit jaar op een passende manier in te vullen. De grote publieksactiviteiten in het kader van 75 jaar bevrijding zijn vanwege de coronacrisis in elk geval afgeblazen.

,,Misschien spreken de burgemeesters hun toespraak op 4 mei wel op een video in”, zegt Tanja Bruins, die de activiteiten in Druten en Wijchen coördineert. ,,En we hopen dat het bevrijdingsvuur uit Wageningen ook nog komt, maar dan zonder publiek erbij. Maar, eerlijk gezegd, weten we het allemaal nog  niet.”

Vlag hijsen

Ook Beuningen en West Maas en Waal kunnen nog niets met zekerheid zeggen. Die laatste gemeente wil in elk geval Dodenherdenking niet ongemerkt voorbij laten gaan, zegt een woordvoerder. Mogelijk gaat er bij elke herdenkingsplek één persoon een krans leggen en de vlag hijsen, zonder publiek erbij.

De enige uiting van blijdschap over de bevrijding die er de komende tijd zeker is, is ook nu al te zien in de tuin van Kasteel Wijchen. Daar plantten basisschoolleerlingen in oktober 3600 bollen.

Van tulpen, narcissen, blauwe druiven en hyacinten, die samen de Nederlandse driekleur vormen. Het wit en blauw van het ensemble staan inmiddels vol in vloei, terwijl de rode tulpen op knappen staan.

Archieffoto van de herdenking in Beuningen.
Volledig scherm
Archieffoto van de herdenking in Beuningen. © DG

Lint van Verbinding

Maar verder zijn gemeenten en feestcomités druk met het afblazen van de vele feestelijke evenementen  die stonden gepland. Zo moet Beuningen in mei, onder meer, een streep zetten door Vrijpop, een doorkomst van legervoertuigen en een muzikaal feest in dorpshuis De Lèghe Polder.

Eerder al, op 22 april, zouden 1200 kinderen een ‘Lint van verbinding’ vormen op de Beuningse dijk. In Druten zijn diverse activiteiten bij het gemeentehuis en de Veerdam afgelast, terwijl in Wijchen, onder meer, het feestelijke legerkamp in de Kasteeltuin niet doorgaat. Maandag al werd ook de openluchtexpositie MEERkunst, uitgesteld.

Veteranen

,,Het is echt balen”, aldus Bruins. ,,In juni 2017 hadden we de eerste overleggen al over hoe we dit jubileumjaar zouden vieren. Alles was geregeld en besteld. 'Gelukkig’ waren de uitnodigingen voor onze veteranen nog net niet de deur uit. Misschien kunnen sommige activiteiten, zoals het geplande bevrijdingsconcert, nog later in het jaar worden gehouden.”

Vanzelfsprekend gaan ook de diverse Koningsdagactiviteiten in de regio niet door vanwege de verlengde coronamaatregelen. De Drutense oranjecomités hadden kort voor het bekend worden daarvan de handdoek al in de ring gegooid. De Wijchense Kasteelfeesten gaan ook niet door. De organisatie stelt ze niet uit, maar heeft 12 tot en met 15 mei 2021 als nieuwe data geprikt.

Maas en Waal